Mivel vonatoztak 1848–49-ben?

Kemsei Zoltán   ·   2016.03.15. 11:15
00kicsi

Az 1846. július 15-én megnyílt Pest–Vác, az 1847. augusztus 1-jén átadott Pest–Szolnok vonal mellett 1848. augusztus 10-étől a Marchegg–Pozsony vasútvonal is üzemelt már. A vasút a szabadságharcban játszott szerepe a viszonylag kis hálózat ellenére is komoly volt, Pestet és Budát a császáriak közeledtével 1848. december 31.–1849 január 5. között, azaz alig egy hét alatt teljesen, kormányhivatalokkal, gyárakkal, raktárakkal, kincsekkel (elég csak a koronát említeni) sikerült kiüríteni, Szolnokról aztán szekerek sokasága menekítette tovább a vagyont Debrecenbe, a kormány ideiglenes székhelyére. Perczel Mór az 1849. január közepi ellentámadásakor úgyszintén felhasználta a vasutat, mint ahogy Buda visszavétele után is a váci vonalon fuvaroztak építőanyagot a helyreállításhoz.

Az első személykocsik jellegrajza. A képre kattintva galéria nyílik (forrás: Czére Béla: Magyarország közlekedése a XIX. században, MÁV 1997)

A szabadságharc második évében a Magyar Középponti Vasút mozdonyállaga harminchárom gőzös volt, ezek – a korabeli szokásnak megfelelően – nem pályaszámot, hanem nevet kaptak, többnyire városokról elnevezve. Az első, 2A tengelyelrendezésű gépeket (a Pest–Vác vonal megnyitóján közlekedő Buda és Pest is közéjük tartozott, ezek kazánvizsgáját személyesen Jedlik Ányos szignálta) a belga Cockerill gyár szállította, később a Bécs–Gloggnitzi Vasút Gépgyára vált egyeduralkodóvá. Innen, Ausztriából érkeztek a magyar vasút legelső, három hajtott és csatolt tengelyű mozdonyai is: az Erős, az Érsek-Újvár, a Duna és a Tisza. Ezeken kívül egy mozdonyt az amerikai Meyer, kettőt a szintén tengerentúli Norris gyártott, e két gép volt az első, kifejezetten tehervonati szolgálatra tervezett gőzös Magyarországon.

Tusrajz a Pest gőzmozdonyról (a képek forrása: A Közlekedési Múzeum Évkönyve XIII., 2001–2002)

A vontatott járművekről viszonylag kevesebb forrás létezik, egy biztos: az eleinte beszerzett, amerikai típusú, négytengelyes személykocsik nem váltak be, hamarosan kiszorították az angol típusú, két- és háromtengelyesek. Teherkocsikból szintén forgóvázas, 10,4 méter hosszúakat szerzett be a Magyar Középponti Vasút. A teherkocsik számáról szintén nincs adat, ám ha hat nap alatt (lásd feljebb) ki tudtak menekíteni Szolnokra minden szükségeset, amit nem hagytak az osztrákok kezére jutni, a korabeli mértékkel mérve mindenképp tekintélyes lehetett az állag.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek