Szombaton indul az 1-es vonal tavaszi utómunkálatainak második üteme

iho/vasút   ·   2024.04.26. 12:00
1esvonal_szar

Az április 27-étől május 9-éig tartó időszak során többek között vágány- és kitérőszabályozásokat, ágyazatpótlást, sínfeszültség-feloldást és felsővezeték-karbantartást végeznek a Bicske–Szárliget szakaszon.

A Budapest–Győr–Hegyeshalom fővonalon a Biatorbágy és Szárliget közötti tavaly őszi felújítás utómunkálataiként április közepétől július elejéig több ütemben, eltérő szakaszokon zajlik a pályakarbantartás a szükséges technológiai előírások alapján.

A MÁV leányvállalatával, a MÁV FKG-val közösen április közepén elsőként Biatorbágy és Herceghalom között kezdte meg az 1-es vonal tavaszi utómunkálatait. Nappal a sínek előírt tényleges hőmérsékletének kialakítását, beállítását, vágányok szabályozását, zúzottkőpótlásokat, terep- és ágyazatrendezést, ároktakarítást végeznek, miközben a másik vágányon folyamatosan zajlik a vonatforgalom.  A vonal mentén dolgozó körülbelül hatvan dolgozó munkáját több forgókotrógép, géplánc, vágányszabályozó gép segíti, hogy a karbantartás ütemterv szerint haladjon.

A karbantartás második fázisa során hasonló munkavégzést folytatunk április 27-től, ám az már a Bicske és Szárliget közötti szakaszon zajlik, emiatt a menetrendet újfent módosítani kell. A második menetrendi fázis érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria Intercityket és a soproni intercityket. A nemzetközi vonatok többségének, így a railjeteknek ebben az ütemben az eredetihez képest nem változik az indulási és érkezési ideje, azonban a Kálmán Imre EuroNight, a Dráva és a Mura IC módosított menetrend szerint közlekedik.

Az április 27-től május 9-éig tartó karbantartás mellett Ferencváros és Budapest-Kelenföld állomás között is pályarekonstrukció zajlik, ezért a vágányzári menetrendek kialakításakor azt is figyelembe vették a szakemberek. Ezeken felül május 6-a és 9-e között a GYSEV hálózatán, Győr és Csorna között is karbantartást végeznek.

A munkálatok miatt az alábbi menetrendi változásokra kell számítani győri fővonalon:

Nemzetközi járatok változásai
  • Az IC312-es számú Mura InterCity nemzetközi utasai Budapest és Győr között a Keletiből 7:40-kor induló rjx60 vonattal utazhatnak, ahonnan pótlóbuszos csatlakozást adnak Szombathelyre. A pótlóbuszról átszállás lesz a Szombathelyről Grazba a megszokott menetrendjében induló Mura InterCityre.
  • Az IC310-es számú Dráva InterCity nemzetközi utasai Budapest és Győr között a Keletiből 15:40-kor induló rjx68-es Railjet xpress vonattal utazhatnak. Szombathelyre pótlóbuszos csatlakozás lesz, ahol át lehet szállni a Ljubljanába a megszokott menetrendjében induló Dráva InterCityre.
  • A Mura és a Dráva Intercityk Graz, illetve Ljubljana felől csak Szombathely állomásig közlekednek. Innen csatlakozó pótlóbuszok indulnak Győr állomásra, melyek Győrben az rjx61-es, illetve rjx67-es Railjet xpress vonathoz csatlakoznak Budapest felé.
  • A nemzetközi vonatok pótlóbuszai Győrben a buszállomásról indulnak és oda is érkeznek.
A szombathelyi, soproni intercityk változásai

A szombathelyi, valamint a soproni IC-k többsége csak Budapest-Kelenföldig közlekedik, és onnan is indul. Budapest-Kelenföldről a megszokotthoz képest korábban indulnak és oda később érkeznek.

A Győr és Csorna közötti május 6-a és 9-e között végzett karbantartás okán:

  • a soproni intercityk helyett Győr és Csorna között pótlóbusz közlekedik, Csornától egy másik szerelvénnyel lehet felé Sopron továbbutazni;
  • a szombathelyi intercityk helyett Győr és Szombathely között közlekedik pótlóbusz, mely Győrből az autóbusz-állomásról indul.

A munkanapokon Győrből 6:21-kor a Keleti pályaudvarra induló Arrabona Intercity (IC989), valamint a hétvégén ugyanekkor induló InterRégió (IR1989) a megszokotthoz képest korábban, 6:09-kor indul Győrből.

Oroszlányi S12-es vonatok
  • Az S12-es vonatok megosztva, csak a Déli pályaudvar és Bicske, valamint Tatabánya és Oroszlány között közlekednek, kivéve munkanapokon a reggeli csúcsidőben Oroszlányból 4:35-kor, 5:35-kor és 6:35-kor induló S12-es vonatokat (4419, 4439, 4427), melyek teljes útvonalon járnak.
  • A Tatabányáról a Délibe 5:08-kor és 6:08 induló 4419-es és 4439-es vonatok Tatabánya és a Déli között szombati, vasárnapi napokon és május 1-jén nem közlekednek.
  • A Tatabánya és Oroszlány közötti S12-es vonatok többsége módosított menetrend szerint, Tatabányán az S10-es vonatokhoz csatlakozva közlekedik.
  • A Bicskéről 8 óra után a fővárosba induló S12-es vonatok Biatorbágyig a szokásoshoz képest hat perccel korábban közlekednek.
A G10-es vonatok változásai
  • A Hegyeshalomból 5:57-kor induló személyvonat csak Budapest-Kelenföldig közlekedik.
  • A péntekenként az eredeti menetrend szerint a Keleti pályaudvarról 15:01-kor (9304), valamint a munkanapokon 16:01-kor (9314) Győrbe induló G10-es vonat a megszokotthoz képest korábban és rövidebb útvonalon, csak Kelenföldtől közlekedik, és Szárligeten is megáll.
  • A munkanapokon az eredeti menetrend szerint a Keleti pályaudvarról 17:01-kor Hegyeshalomba induló vonat (9306) a megszokotthoz képest korábban és rövidebb útvonalon közlekedik, a Déli pályaudvarról indul 16:45-kor. Biatorbágyon, Bicske alsón és Bicskén nem áll meg, de Szárligeten megáll. Győrtől egy másik vonattal (19418) utazhatnak tovább Hegyeshalom felé, mely a G10-es vonat eredeti menetrendje szerint közlekedik.
  • A munkanapokon az eredeti menetrend szerint a Keleti pályaudvarról 18:01-kor Győrbe induló G10-es vonat (9308) nem közlekedik.
Az S10-es vonatok változásai

Az eredeti menetrend szerint a Déli pályaudvarról 17:25-kor Győrbe (4946) induló S10-es vonat munkanapokon a Keleti pályaudvarról indul 17:15-kor és Ferencváros állomáson is megáll.

A vasárnapi InterRégiók változásai

A vasárnaponként Győrből 15:25-kor (IR1935), valamint 18:25-kor (IR1943) a Keleti pályaudvarra induló InterRégiók nem közlekednek. Az eredeti menetrend szerint vasárnaponként 16:25-kor a Keleti pályaudvarra induló InterRégió (IR1945) 24 perccel később, 16:49-kor indul Győrből.

A vasárnaponként Szombathely felől érkező, Győrből 17:25-kor a Keleti pályaudvarra továbbinduló InterRégió (IR19203) Tatabányán 14 percet várakozik.

A további ütemek menetrendi módosításairól a vasúttársaság a megszokott felületeken időben tájékoztatja a nyilvánosságot és az utazóközönséget. Jegyváltás és utazás előtt feltétlenül érdemes tájékozódni a www.mav.hu/egyesvonal weboldalon!

Az online menetrendi tervezők (Elvira, MÁV app) a megfelelő dátum kiválasztásával már a módosított menetrend alapján ajánlanak vonatokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek