Modern villamos, prosperáló gazdaság Arizonában

iho/vasút   ·   2012.04.14. 11:20

Ray LaHood amerikai közlekedési miniszter április 12-én ünnepélyesen bejelentette a munkálatok kezdetét Arizona állam Tucson városában. A Sun Link nevű villamosvonal nagyban hozzájárul a város gazdasági fellendüléséhez is.

A 6,2 kilométeres villamospálya az Arizona Health Sciences Center-en keresztül a University of Arizona és 4. Avenue üzleti negyeden keresztül épül ki, végén egy hurokkal a Mercado kerületben. A villamos várhatóan több mint 85 ezer ember kényelmét szolgálja a jövőben. A vonalat várhatóan 2013 végén adják át. A járatok hajnali 06.00 órától éjjel 02.00 óráig közlekednek; 10 perces gyakorisággal a napközben, az esti órákban pedig 20 percenként – számol be a hírről a Railway Gazette hírportál.

Az 56 millió dolláros építési szerződést már odaítélték az Old Pueblo Trackworks vegyesvállalatnak. Hét alacsony padlós, légkondicionált villamos közlekedik majd a vonalon. A megrendelést az Oregon Iron Works (Oregoni Vasművek) United Streetcar nevű leámyvállalata teljesíti.

"Tucson a beruházással olyan amerikai városok pédájához csatlakozik mint: Portland (Oregon), Charlotte (North Carolina), ahol szintén modern villamosközlekedésről beszélhetünk. A városi vasút ugyanis lendít a gazdaság fejlődésén és a belváros újjáélesztése szempontjából is fontos szerepe van – tette hozzá Ray LaHood.

Kapcsolódó hírek