Ocean Cleanup – a nagy tengeri kígyó még betegeskedik

iho/zöldút   ·   2018.12.17. 18:45
ocean_cleanup_csokigyo_kislid

A rendszernek a projekt indítása után több hónappal még nem sikerült szemetet begyűjtenie, holott az éles üzemet megelőző számítógépes szimulációkon minden rendben zajlott. Valami baj van az „Ocean Cleanup”-pal, de még nem sikerült rájönnie senkinek sem, hogy mi. Az eltelt két hónap alatt a tengeri hulladék előfordulási helyét sikerült lokalizálni, a hatszáz méteres csőkígyó be is keríti a vízfelszínen és közvetlenül alatta úszó hulladékot, de azt begyűjtenie nem sikerül, a hulladék ismét kiszabadul a fogságból. A projekt atyja, a holland Boyan Slat azonban derűlátó, és bízik abban, hogy rövidesen megoldják a problémát, amely már hetek óta tudatosult és azóta küzdenek vele.

A csőkígyó összeszerelés közben a San Francisco-i öbölben (képek forrása: DPA)

A vállalkozás szóvivője, Jan van Ewijk szerint a csőkígyó a valóságban másképpen mozog a vízen, mint ahogyan azt előzetesen szimulálták, ezért a befogott hulladékot a csőkígyó öblében tartó nyomás túlságosan enyhe, a hulladék az áramlások hátán továbbúszik.

A hatszáz méter hosszú, U-alakban meghajlított műanyagcső a tenger felszínén úszik, alatta a vízfelszín alá három méterrel lenyúló kötényt erősítettek. A csőkígyó egy mélyen a vízfelszín alá függesztett, úszó horgony tartja hajlított állapotban, egyben gondoskodik arról, hogy a teljes rendszer a felszíni áramlásoknál lassabban mozogjon. A mesterséges öbölben meggyűlő szemetet hajókra raknák, amelyek további feldolgozás céljából a szárazföldre vinnék azt. Hogy az elképzelés működjön, a csőkígyónak lassabban kell mozognia a vízen, mint a hullámok és a szél által hajtott hulladéknak. Az eddigi sejtések viszont arról szólnak, hogy a csőkígyó végei olyan örvényeket és hullámokat okoznak, melyek az előzetes sebességszámításokat felülírják.

A szemétcsapdát szeptember elején vontatták ki a San Francisco-i öbölből a nyílt tengerre, mintegy ötszáz kilométerre a kaliforniai partoktól. Itt már észlelhető a körülbelül négy németországnyi területet elfoglaló Great Pacific Garbage Patch, a nagy csendes-óceáni szemétsziget, amelyet becslések szerint mintegy 1,8 billió műanyagdarab egymással összefonódva alkot. A cél az lenne, hogy ebből mintegy nyolcvanezer tonnát a nagy csőkígyó segítségével összegyűjtsenek – ha az áramlások, a szél és a hullámok is úgy akarják. Eddig sajnos nem akarták.

Hullámok és szél, úgy tűnik, ezekkel kevéssé számoltak...

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek