Portsmouth-ban épül tovább minden idők legnagyobb brit hadihajója

MTI/iho   ·   2017.08.18. 16:15
queen_elizabeth_portsmouth0

A repülőgép-hordozó júniusban indult útnak Skóciából, ahol gyártották. Még mindig nem készült el teljesen, és az F-35B típusú harci repülők csak jövőre kezdhetik meg a fel- és a leszállás gyakorlását rajta. A légierő 120 tagja jelenleg az Egyesült Államokban vesz részt kiképzésen a harci gépekkel, amelyekből negyven lesz a hordozón.

A hajó 70 méter széles, 280 méter hosszú, vízkiszorítása 65 ezer tonna. Ez a legnagyobb hadihajó, amelyet Nagy-Britanniában a brit királyi haditengerészet számára valaha is építettek. Így is elmarad viszont a világ legnagyobb repülőgép-hordozóitól, az Egyesült Államok Gerard R. Ford-osztályához tartozó hadihajóktól, amelyek 337 méter hosszúak, vízkiszorításuk pedig 100 ezer tonna.

Méltóságteljesen, „királynőhöz illően” érkezett meg a Queen Elizabeth Portsmouth-ba

A Queen Elizabeth gyártásának költségei elérték a 3,1 milliárd fontot. Jelenleg hétszáz fős legénység teljesít szolgálatot rajta, számuk azonban később eléri majd az ezret. A brit védelmi minisztérium tájékoztatása szerint különleges kotróhajók 3,2 millió köbméter üledéket távolítottak el a kikötő mélyítésekor, hogy lehetővé tegyék a hadihajó kikötését a portsmouth-i tengerészeti támaszponton.

A fedélzetén elmondott beszédében a brit kormányfő úgy fogalmazott, a Queen Elizabeth a brit hajógyártás remeke. „Nagy-Britanniának vannak a legjobb tengerészei, haditengerészei és tisztjei” – mondta Theresa May hozzátéve, hogy a katonák a legjobbat érdemlik, ez a hadihajó pedig garancia erre. Az uralkodó, II. Erzsébet nevét viselő repülőgép-hordozó a kelet-skóciai Rosyth hajógyárában épült nyolc év alatt. A projektben tízezren vettek részt. Testvérhajója, a Prince of Wales is készül már. A két hadihajóval éled újjá a brit haditengerészet évekkel ezelőtt takarékossági okokból megszüntetett repülőgép-hordozó kapacitása. A Queen Elizabeth és a Prince of Wales 6,2 milliárd fontból épül, ez csaknem a kétszerese az eredetileg tervezettnek.

Mióta 2011-ben kikerült a szolgálatból a királyi haditengerészet egykori zászlóshajója, az Ark Royal, Nagy-Britanniának nincs repülőgép-, csak helikopter-hordozó hajója.

A Queen Elizabeth várhatóan legalább ötven évig szolgál majd.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek