SESAR Innovation Days: irány Budapest!

iho/repülés   ·   2019.12.06. 15:00
sesar_hc0

A 2020-ban megtartandó SESAR Innovation Days célja, hogy a résztvevők bemutassák a légiforgalmi irányítás területén végzett európai kutatások legfrissebb eredményeit, és meghatározzák a jövőbeli vizsgálódások irányát, amelyekkel a SESAR innovációs folyamatait kívánják támogatni. Nem véletlen persze a magyar házigazdaság: a 2011-ben életre hívott éves tanácskozáson a HungaroControl több olyan nemzetközi projekt tagjaként vesz részt, amelyek a SESAR támogatásával valósulnak meg. Emellett aktív szerepet tölt be a SESAR Tudományos Bizottságában, amely a Programbizottsággal együtt a konferenciára beérkező publikációkat értékeli. Emellett a magyar állami vállalat tudományos kutatás iránt elkötelezett munkatársai minden évben bemutatják önálló kutatási eredményeiket is.

A SESAR jogi alapja az Európai Unió működéséről szóló szerződés 100. cikkének (2) bekezdése, mely kimondja: az Európai Parlament és a Tanács rendes jogalkotási eljárás keretében megfelelő rendelkezéseket állapíthat meg a tengeri és légi közlekedésre vonatkozóan. Az Európai Parlament és a Tanács a Gazdasági és Szociális Bizottsággal és a Régiók Bizottságával folytatott konzultációt követően határoz. A 2005-ben indult, az európai légiforgalmi irányítás harmonizációját és modernizációját szolgáló SESAR az Egységes Európai Égbolthoz köthető kutatás-fejlesztési projekteket fogja össze, melynek célja a növekvő légiforgalom miatt egyre szűkösebb légterek optimálisabb kihasználása, így a flexibilis légtérgazdálkodás és a töréspontmentes útvonalak minél szélesebb körű használata. A végső cél: a megnövelt légtérkapacitással az utasok által elszenvedett késések (és egyben az üzemeltetési költségek) csökkentése, de ennek első eredményeire a jelenlegi számítások szerint legalább 2022-ig várni kell.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.