Tizenkét másodpercenként egy kamion

Joó Ferenc   ·   2019.03.13. 16:15
kufstein-kamion-400

2018-ban huszonhét olyan nap volt, amikor a Németországból Ausztriába belépő kamionok számát ideiglenesen korlátozták a Kufstein Nord ellenőrzőpontnál. Ezt az intézkedést azért vezették be, mert egyes reggeleken (különösen az ünnepi hétvégéket követő hétfő reggeleken) eleve nagyon erős a közúti forgalom, és ezekben az időszakokban az átlagosnál több olyan közúti baleset történt, amiben nehéz-tehergépjárművek is érintettek voltak, továbbá ezeken a délelőttökön óriási dugók alakultak ki az Innsbruck felé vezető A12-es autópályán.

A kamionok számának csökkentésével javult a tranzit forgalom által használt Kufstein–Brenner szakaszon a közlekedésbiztonság és a különösen forgalmas napokon sem álltak be teljesen az autópályák, ezért 2019-ben összesen harminckét napon vetik be az új csodafegyvert. A napok számának meghatározásánál figyelembe vették a várható közlekedési csúcsokat és a kamionok számának az előrejelzések szerinti öt százalékos növekedését is. A döntésben részt vett a rendőrség és az autópályakezelő Asfinag is.

Az Inn-völgyben az A12-es autópályán mindig sok a kamion (fotók: Asfinag)

A korlátozás abból áll, hogy a megjelölt napok reggel öt és nyolc óra között óránként legfeljebb háromszáz, azaz percenként öt kamiont engednek át Kufstein Nordnál. Így a kamionok (80 kilométer/órás tempót feltételezve) átlagosan 267 méterenként követik egymást Kufsteinból és könnyebben olvadhatnak össze az Inn völgyében az A12 autópályát használó, más irányból (például kelet felől) érkező egyéb forgalommal. A bevezetett szabály az Olaszország felől a Brenner-hágón át érkező kamionokra ugyanakkor nem vonatkozik.

A legnagyobb forgalomra rendszerint a nyári időszakban lehet számítani. 2018. júniusában egymást követő hétfőkön alkalmazták a kamionok számának szabályozását, így ebben az évben is ezeken a napokon lesz a hangsúly. A szabadságolások miatt augusztusban viszont már általában gyengébb a forgalom, ebben a hónapban csak az Ausztriában ünnepnek számító Nagyboldogasszonyt (augusztus 15-ét) követő hétfőn lesz Kufsteinnél korlátozás. Novemberben viszont ismét nagy a forgalom, ebben a hónapban hét napon is háromszázas blokkokban eresztik csak át a kamionokat Kufsteinnél.

Az adagolós napok listája 2019-re:

  • január 7.,
  • április 24., 26., 29.,
  • május 2., 27–29., 31.,
  • június 6., 11–13., 17–19., 21.,
  • július 1., 8., 15., 22., 29.,
  • augusztus 16.,
  • október 4., 28.,
  • november 4-5., 7., 12., 14., 21. és 28.

A Brenner-hágóra vezető A13-ason haladnak Olaszország felé a kamionok

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek