Wizz Air: egy izgalmas év krónikája

iho   ·   2016.01.16. 13:45
cim

A 2015-ben új bázis létesítésével, új karbantartó hangár nyitásával, új repülőgépek üzembe helyezésével és új járatok indításával folytatta piaci terjeszkedését, Magyarország legnagyobb légitársaságaként megerősítve vezető pozícióját, hangzik a légitársaság összegzése.

– A Wizz Air lényegében Magyarország nemzeti légitársasága, és 2015-ben is megmutattuk hazai elkötelezettségünket budapesti és debreceni beruházásainkkal – mondta el Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója. – A magyar emberek egyetértenek, utasaink száma 2015-ben tizenkét százalékkal nőtt az előző évhez képest. Magyarország továbbra is működésünk középpontjában áll.

A Wizz Air magyarországi működésének egyik legfontosabb mérföldköve volt az első két Airbus A321ceo repülőgép érkezése Budapestre novemberben és decemberben. A magyar bázisú repülőgépek száma ezzel tízre emelkedett, kilenc Budapestről, egy Debrecenből teljesít szolgálatot. A tizedik budapesti bázisú gép az év folyamán érkezik meg.

A Wizz Air decemberben nyitotta meg debreceni bázisát, új útvonalakat indítva Párizs Beauvais, Malmö és Brussels Charleroi célállomásokra, valamint növelve a meglévő járatok sűrűségét London Luton, Milánó Bergamo és Eindhoven állomásokra. Ezzel az éves kapacitás 136 százalékkal, 145 ezerre nő.

A Budapestről induló legújabb járatok között olyan városok vannak, mint Tenerife, Glasgow, Bologna, Karlsruhe/Baden-Baden, Baku, Nizza, Ibiza, Liverpool és Reykjavík. Ezen felül a Wizz Air bejelentette, hogy a magyar labdarúgó-válogatott júniusi mérkőzéseire három szurkolói különjáratot indít Budapestről Bordeaux-ba, Lyonba és Marseille-be.

A Wizz Air jelenleg huszonhárom ország ötvenkét célállomására kínál alacsony viteldíjú járatokat Budapestről és Debrecenből.

A légitársaság augusztusban új karbantartó hangárt nyitott a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, ami a Wizz Air pilótafülke és fedélzeti képző központjával megerősíti a társaság vezető szerepét a magyar légi iparban. A légitársaság 2015-ben elindította pilótaképző kadétprogramját, hogy Magyarország és a környező országok legtehetségesebb jelentkezőit kiképezve biztosítsa a növekedéshez szükséges utánpótlást.

A teljes hálózatot tekintve a Wizz Air utasainak száma a 2014-es 15,8 millióról 22 százalékkal, 19,2 millióra nőtt. A légitársaság egyéb jelentős 2015-ös mérföldkövei voltak a sikeres elsődleges részvénykibocsátás (IPO) a londoni tőzsdén, valamint a jelentős, száztíz Airbus A 321neo repülőgépre szóló megrendelés (2019–2024 közötti szállításra), amelynek köszönhetően a Wizz Air rugalmasabban és jobban tudja kezelni a légi utazás iránti növekvő keresletet.

A 2015-ben bemutatott szolgáltatások között szerepel az ülőhelyek teljes hozzárendelése, a bővített elsőbbségi beszállás, amelyben egy darab további személyes csomag is felvihető a fedélzetre, új „Plusz viteldíj” kategória, amely a replőjegyen túl magában foglalja a legfeljebb harminckét kilogrammos feladott poggyászt, a nagyméretű kézipoggyászt, a repülőtéri utasfelvételt és az elsőbbségi beszállást.

A vállalat az elmúlt évben megújított márkával és új repülőgép-festéssel is tükrözte az utasok megváltozott utazási elvárásait. A Wizz Air fejlesztette online jelenlétét is, ezáltal a társaság honlapjának főoldala már huszonhárom nyelven érhető el, a weboldal mobil eszközökre optimalizált változata pedig kiegészíti az iOS és Android operációs rendszerű készülékekre fejlesztett alkalmazásokat.

Novemberben a Wizz Air az európai diszkont légitársaságok közül elsőként helyezett üzembe 230 üléses Airbus A321ceo repülőgépet, amely a légitársaság 180 üléses A320 gépének jelenlegi változata. Ezáltal a Wizz Air tovább csökkenti eleve alacsony működési költségeit, így biztosítva, hogy a társaság továbbra is a legalacsonyabb viteldíjait tudja biztosítani az utasoknak.

Amint erről portálunk is beszámolt, 2015-ös sikereiért a Wizz Air nemrég elnyerte az Air Transport World magazintól az „Év Diszkont Légitársasága” címet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek