Atomvillamos a Nyugatinál

Kemsei Zoltán   ·   2016.01.25. 13:45
00kicsi

A Fortepan legújabb frissítései közt – a Magyar Rendőr című folyóirat 1955–1990 közötti fotóarchívumából mazsoláztak – tűnik fel egy 1955-re datált kép, a Marx téren, a Bajcsy-Zsilinszky útról a Szent István körútra kanyarodó vágányok egyikén (a 47-es, 49-es, 52-es villamosok végállomása volt itt) áll három kocsi, Atomkiállítás felirattal a viszonylatjelző helyén.

Az atomvillamos mellett a 49-es áll a végállomáson, a háttérben egy körúti – még az UV-k megjelenése előtt járunk – motor plusz két pótkocsis szerelvény (forrás: Fortepan)

A villamoson berendezett propagandakiállítás az atomenergia békés – és pusztító – felhasználását volt hivatott az utasoknak bemutatni, természetesen a korszellemnek megfelelően. A tárlat – a Népszava egyik, 1955-ös számában olvasható leírás alapján – a hirosimai atombomba okozta pusztítás képeivel kezdődött, és természetesen bemutatta a Szovjetunió „kizárólag” békés célokat szolgáló törekvéseit is. Számos látogatót vonzott, naponta átlagosan kétezren tekintették meg.

A vándorkiállítás jó egy hónapon át járta a fővárosi vágányokat, majd – szintén a Népszava beszámolója szerint, képi bizonyíték egyelőre nem tűnt fel a világhálón róla – vasúti kocsikat berendezve az ország több pontján is feltűnt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek