Csepel – még kapható a Nagy Magyarország ikonikus száma

iho/közút   ·   2013.01.24. 20:10
00

A Weiss Manfréd és bátyja által alapított, a 20. század első évtizedére hatalmas komplexummá fejlődött gyár világszinten is kiemelkedő ipari teljesítményt nyújtott. Az első világháború után meglehetősen nehéz helyzetbe került országban gyártott repülőgépeket, harckocsikat és egyéb járműveket áttekintve bizony elámul az ember.

Élvezetes stílusú cikkekben fedezhetjük fel újra a legendás Csepel motorkerékpár, teherautó és más gyártmányok történetét is, amelyek világhíressé tették a csepeli márkát. Olvashatunk az 1945-ben létesített csepeli internálótáborról, illetve az 1956-os forradalomhoz kötődő hősiességről: a helyi munkások az utolsó percig küzdöttek a szovjet megszállás ellen, még azután is, hogy Budapest elesett. A lap részletesen ismerteti, hogy kik és miért aggattak „vörös” jelzőt arra a Csepelre, amely valójában sohasem volt vörös. A magazin letehetetlen olvasmány a történelem és a technikatörténet iránt érdeklődő olvasók számára.

A Nagy Magyarország 100 oldalas Csepel száma a Kárpát-medence legnagyobb példányszámú történelmi magazinjaként jelent meg nyáron 50.000 példányban.

Bővebben a lapról itt olvashatnak.

Kapcsolódó hírek