Egy állami buszos társaság mind felett

MTI/iho   ·   2019.02.28. 16:15
400px_credok

Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön elmondta: egy nagy állami társaság végzi majd az autóbuszos közösségi személyszállítást. A miniszter az integráció előkészítésével és lebonyolításával a Volánbusz Zrt-t bízta meg, a hat közlekedési központ (KK) teljes körű bevonása mellett.

Hamarosan egyetlen nagy társaságba olvadhat a hét regionális közlekedési központ (fotó: Credobus)

A folyamat eredményeként egy egységes, országos szolgáltatási lefedettséget biztosító közszolgáltató társaság jön létre. A lépéstől költséghatékonyabb, szervezettebb, az utazási igényekhez jobban igazodó működést várnak. A miniszter a HVG megkeresésére azt közölte: a mostani bejelentéssel csak a folyamat előkészítése kezdődött meg, további részletekről az erre vonatkozó kormánydöntés után adnak majd bővebb tájékoztatást.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő bő négy éve, 2015 elejére vonta össze a huszonnégy, zömében megyei szinten működő Volán-társaságot hét regionális szintű közlekedési központtá. Akkor egyedül az alapvetően Pest megyében szolgáltató Volánbusz maradt meg eredeti nevén. A Bács, a Körös, a Kunság és a Tisza Volán Dél-alföldi Közlekedési Központtá (DAKK), a Pannon, a Gemenc és a Kapos Volán Dél-dunántúli Közlekedési Központtá (DDKK), a Borsod, Hajdú és Szabolcs Volánok Észak-magyarországi Közlekedési Központtá (ÉMKK) alakult át. A Bakony, a Balaton, a Kisalföld, a Somló, a Vasi és a Zala Volán Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központként (ÉNYKK), az Agria, a Hatvani, a Jászkun, a Mátra és a Nógrád Volán  a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központként (KMKK), az Alba és a Vértes Volán pedig Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központként (KNYKK) funkcionál azóta.

Információink szerint a hét társaság 2019. december 31-ével jogutód nélkül megszűnik, a buszjáratok Volánbusz név alatt fognak futni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek