Egy nagy nemet mondtak

MTI   ·   2019.01.07. 14:06

Kamionok állták el a belgiumi Kortrijk és a franciaországi Lille közötti autópálya határszakaszát, a sofőrök a pihenőidőre vonatkozó új uniós jogszabálytervezet ellen tiltakoztak. A belga rendőrség jelentése szerint a demonstráció többtíz kilométeres közlekedési dugót okozott. A megmozdulással a teherautók sofőrjei a szakszervezetek figyelmét kívánták felhívni és ellenlépéseket követeltek tőlük a véleményük szerint elfogadhatatlan és teljesíthetetlen jogszabálytervezet megsemmisítése érdekében. A belga sajtó beszámolója szerint hasonló megmozdulásra lehet számítani a hét folyamán Franciaországban, Hollandiában és Olaszországban is. A felsoroltak és több más nyugat-európai ország szociális dömping okozásával vádolja mások mellett Magyarországot és Lengyelországot.

Az uniós tagállamok december elején fogadták el a munkavállalók kiküldetéséről szóló jogszabály tehergépjármű-vezetőkre vonatkozó fejezetének tervezetét, amely a munkavállalók szociális jogainak védelme és a szociális dömping megelőzése érdekében a jelenleginél szigorúbban írná elő a tagállamok számára, hogy a kiküldött munkavállalókra a befogadó ország törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseit alkalmazni kell egyebek mellett a maximális munkaidő és minimális pihenőidő tekintetében. Az Európai Parlament által a közeljövőben elfogadandó, a járművezetők munkafeltételeire, a járművezetők különleges kiküldetési szabályaira vonatkozó jogszabálytervezet szerint a fuvarozóknak oly módon kell megszervezniük járművezetőik munkabeosztását, hogy azoknak módjukban álljon legalább négyhetente, illetve amennyiben a járművezető úgy dönt, hogy két csökkentett heti pihenőidőt tart, akkor minden úton töltött három hét után hazatérni. A járművezetők megfelelő munkafeltételeinek biztosítása érdekében a rendes heti pihenőidőt kötelező a vezetőfülkétől eltérő helyen tölteni. A belga közúti fuvarozókat tömörítő szocialista szakszervezet (UBT-FGTB) vezetője, mint az Európai Közlekedési és Szállítási Dolgozók Szakszervezetének (ETF) elnöke, Frank Moreels hétfőn kijelentette, az uniós javaslat „botrányos” és valóságos fenyegetést jelent az utakat használók biztonságára. Véleménye szerint aggodalomra okot adó a vezetési órákra, valamint a pihenőidőre vonatkozó jogszabályváltozások tervezete, valamint az, hogy nem engedélyeznék az éjszakázást a kamionok vezetőfülkéjében.

Az Európai Unió Tanácsának decemberi tájékoztatása szerint a reform a tervek szerint biztosítja majd az egyensúlyt egyrészt a gépjárművezetők megfelelő munkakörülményei, másrészt a fuvarozók határon átnyúló szolgáltatásnyújtásra vonatkozó szabadsága között. Ezen túlmenően véget vet a szabályok tagállami értelmezése terén tapasztalható eltéréseknek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek