Együttműködik a MÁV és a Semmelweis Egyetem

iho/vasút   ·   2019.11.07. 15:00
400px_470006_semmelweis250

Napra pontosan kétszázötven évvel ezelőtt, 1769. november 7-én kezdődött a Semmelweis Egyetem története, amikor Mária Terézia orvosi karral egészítette ki a Nagyszombati Egyetemet. A jubileumi év alkalmából már tavasszal megkezdődött a közös munka a MÁV-val, melynek eredményeképpen csütörtökön stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Keleti pályaudvaron Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Az ünnepélyes megállapodáskötést követően felavatták a „Semmelweis 250” matricával feldíszített Taurus mozdonyt.

A kétszázötven éves Semmelweis Egyetem tiszteletére ünnepi matricával látták el a 470 006-os Taurus mozdonyt (fotók: MÁV Zrt.)

Az együttműködés célja, a MÁV és a Semmelweis Egyetem közötti kapcsolat megerősítse, ennek keretében kiemelt szerepet kap a MÁV és a MÁV-Start utazóközönsége, valamint dolgozói egészségtudatosságának, egészségbiztonságának fejlesztése. Az egyetem támogatást nyújt többek között a sokoldalú és magas színvonalú orvos- és egészségtudományi szakmai ismereteivel, kutatásaival és oktatási módszertanával a vasúttársaság egészségfejlesztési programjainak kidolgozásában. A MÁV utasait is megcélzó egészségfejlesztési program mellett közösen kidolgoznak egy országos szűrőprogramot is, bevezetve ezzel a vasúti szűrőkocsi fogalmát. Az egyetem megalapításának kétszázötvenedik évfordulójának tiszteletére Budapest és Bécs között augusztus vége óta Semmelweis néven közlekedik a korábbi Avala Eurocity-pár, most pedig nagy örömmel avatták fel a MÁV-Start által előkészített és legyártott „Semmelweis 250” mozdonydekorációt is. Ezzel a látványos megoldással nemcsak a kapcsoltot erősítik tovább, hanem még több emberhez eljuthat a Semmelweis Egyetemnek a magyar felsőoktatásban és tudományban végzett kiváló munkáját jelző jó híre is. A matricázott mozdony a Budapest–Hegyeshalom–Bécs, a Budapest–Sopron, a Budapest–Szombathely, valamint a Budapest–Békéscsaba–Lőkösháza viszonylatokon fog közlekedni.

A MÁV Zrt. és az oktatási intézmény együttműködési megállapodást kötött

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondta: „Két fontos város, Budapest és Bécs között közlekedő Semmelweis Euro City vonat, valamint a "Semmelweis Egyetem oktatás, kutatás, gyógyítás 250 éve az egészség szolgálatában" mottóval felmatricázott mozdony jelképezi az egyetem kétszázötven év alatt megteremtetett hagyományát. A MÁV-val kötött stratégiai együttműködés keretében az egyetem a jövőben az utazóközönség és a vasúti dolgozók egészségbiztonságának, egészségtudatosság fejlesztésének őre lesz.”

Dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: a múlt és a hagyomány tisztelete összeköti a vasúttársaságot az egyetemmel, ráadásul a MÁV-nak is kiemelt értéke az emberi élet biztonsága. A társaság büszke arra, hogy a hét minden napján nemcsak egyik pontból a másikba juttatja el emberek tízezreit, hanem hogy ezt a feladatot korunk egyik legbiztonságosabb közlekedési eszközével végezhetik. A vasútbiztonságot a kollégák folyamatos pontos és hozzáértő munkája garantálja, viszont figyelmük fenntartásának kulcsa, hogy az egészségi állapotuk rendben legyen, az esetleges betegségeket preventív tevékenységgel meg lehessen előzni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.