Felújítják a tiszalöki vízlépcsőt és hajózsilipet

MTI   ·   2019.09.26. 10:45

A hatvanöt évvel ezelőtt épült létesítmény felújítását az 1990-es években egyszer már megkezdték, de nem fejeződött be. A jelenlegi rekonstrukció vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg, a több mint 5 milliárd forintból a műtárgy műszaki állapotának átfogó javítását végzik el, ami közvetett módon az árvízi veszélyeztetettség csökkentését is jelenti. A hajózsilipen kívül az egész vízlépcsőt teljes mértékben felújítják.

A munkálatok során felújítják az al- és felvízi ideiglenes elzárásokat, emelőberendezéseket, az úszódarut, a hajózsilipet és az ahhoz kapcsolódó létesítményeket, valamint kikotorják a burkolatlan és burkolt medreket, fejlesztik a sólyateret. A vízlépcső nagy szerepet játszik a vízi közlekedésben, a duzzasztásnak köszönhetően Tiszalöktől Dombrádig, a Bodrogon a torkolattól az országhatárig teszi lehetővé a vízi utat. A létesítménynek jelentős szerepe van az árvíz és a jeges árvíz levezetésében, a vízminőségi kárelhárításban, az ökológiai vízpótlásban, az ivóvízellátásban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Kapcsolódó hírek