Gripen-felújítás: ajánlat a svéd kormány előtt

iho/repülés   ·   2012.01.30. 14:00
nyito2

A svéd repülőgépgyártó vállalat ajánlata a már használt JAS–39C/D Gripenek felújítására és modernizálására szól. A jelenlegi elképzelések szerint ugyanis ez a típus maradhat hadrendben akár 2040-ig is, így mindenféleképpen szükség lesz a svéd légierő gerincét adó típus továbbfejlesztésére.

Svájcban is megjelenik majd a Gripen NG <br>(fotó: Saab)

A svéd fegyveres erők főparancsnoksága kezdeményezésére a Saab egyelőre egy költségbecslést készített és nyújtott be a védelmi minisztériumnak. A Gripenek modernizálásának szükségességét tartalmazó javaslatot még 2011 tavaszán nyújtotta be a főparancsnokság a svéd kormánynak. Ez annak a stratégiai elképzelésnek volt a része, mely a svéd légvédelem 2020 utáni időszakára kereste a legjobb (értsd: költséghatékony) megoldást. A katonai felsővezetés számításai szerint a Gripenek modernizálására vagy a kiöregedő gépek új típussal történő cseréjére van szükség az ország légterének védelmezéséhez.

Az viszont nehezen elképzelhető, hogy a Saab képes lesz teljesen új, ember vezette vadászbombázót kifejleszteni: nincs rá tőkéje. Így marad a modernizáció. Akár vásárlás, akár felújítás, a költségek első részleteinek már a 2015-ös védelmi költségvetésben meg kell jelenniük.

A leendő JAS–39E/F változat a svéd elképzelések szerint elsősorban a fedélzeti radarrendszer, az avionikai rendszerek, a hordozható fegyverzet (plusz fegyvertartó pilonok) és a hordozható üzemanyag mennyiségének növelésében jeleskedhet. Pont ez az, amiben a Gripen NG is előrelépést jelent, melyet Svájc légiereje rendelt meg. A hírek szerint mintegy 20, különböző változatot tanulmányoz a Saab, a svéd védelmi beszerzéseket intéző kormányügynökség, az FMV és a katonai főparancsnokság szakértői csapata.

A JAS–39C-k is megújulnának az elképzelések szerint <br>(fotó: Saab)

Az elképzelések szerint egy öt-tíz évre széthúzható felújítási programmal építenék át a Svéd Légierő még hadrendben tartott Gripenjeit. Ez költséghatékonyabbnak ígérkezik, mint egy új típust vásárolni. A számítások szerint már idén márciusban döntés születhet az ügyben.

Kapcsolódó hírek