Kakasülős buszok Kappanhágóból

Istvánfi Péter   ·   2012.07.08. 20:00
00

Összesen tizenkilenc, a dániai Koppenhágából (a nyelvújítás korabeli próbálkozás szerint: Kappanhágóból) használtan vásárolt félalacsonypadlós autóbuszt állít forgalomba hamarosan a VT-Transman a BKK megbízásából. Az új kocsik már a BKK által bevezetett új színséma szerint kerülnek forgalomba.

A buszokat a Volvo dán leányvállalata, az Aabenraa építette Volvo B12 BLE alvázra 2003-2004-ben. A Volvo-Aabenraa 8500LE típusú autóbuszok voltak a gyár utolsó termékei, ezt követően a Volvo bezárta a dániai részlegét. A 32 ülőhelyes kocsik Volvo motorral épültek, vegyesen ZF és Voith automata váltóval.

A kocsik az Alfabusz Localóihoz hasonlóan LE kialakításúak, vagyis az alcsonypadlós első részt követően a második ajtó utáni részbe három lépcsőn át juthatunk. A megoldás előnye, hogy a hátsó rész lehet hagyományos kialakítású, nincs szükség a teljesen alacsonypadlós buszoknál alkalmazott bonyolult és drága megoldásokra (motortorony, szöghajtás, portál futómű). Cserébe viszont a hátsó kakasülőre csak lépcsőmászás árán juthatunk.

Az első Volvo-Aabenraa 8500LE a VT-Transman telephelyén<br/>A képre kattintva galéria nyílik!<br/>(A külön nem jelölt fotók forrása a BKK)

Információink szerint az új buszok elsősorban a Nógrád Volán által visszaadott külvárosi vonalakon fognak hamarosan megjelenni.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.