Kiírták a tendert a budai fonódóra

iho   ·   2013.12.06. 10:39
00

A régóta várt beruházás Közép-Buda négy évtizede széttagolt villamoshálózatát hivatott egyesíteni: visszatérne a villamos a Bem rakpart Batthyány tér–Margit híd közti szakaszára, és a három (Bem rakparti, Frankel Leó utcai, Margit körúti) vonal között újra átjárható lesz a hálózat.

A BKK a tendert két részben írta ki: az első ütem a Széll Kálmán téri (és Margit körúti) ág, valamint a 17-es villamos felújítását foglalja magában. A Margit körút–Frankel Leó út csomópontban új vágánykapcsolat épül, két új megállót létesítenek ezen a szakaszon. A 17-es villamos teljes pályája megújul: a Margit híd és a Tímár utca között a vágányfelújításon kívül a közutat és a járdákat is korszerűsítik, valamint a külső szakaszon a Váradi utcánál és a Vörösvári úti végállomásnál akadálymentes megállókat építenek ki.

A jelenlegi Margit hídi csonkahurokból átmenő vágány lesz<br>(Kemsei Zoltán felvételei)

A második ütem a sok vitát kiváltott Bem rakparti ág megépítése lesz. A szakaszon 1970-ig, a HÉV kéreg alatti szakaszának megépítéséig a 9-es villamos közlekedett. Az újonnan megépülő (vagy visszaépülő?) szakaszt a Margit híd alatt köti majd össze egy fonódó vágány a 17-es mai végállomásáról kikanyarodó sínpárokkal, illetve új megálló épül a Bem téren és a Vidra utcában is. Ez a munka a villamossínek fektetésén kívül komoly közmű-áthelyezésekkel és forgalmi változásokkal is jár – a villamos megépülésével például a Fő utcai buszsáv válik fölöslegessé. A HÉV födémjének statikai vizsgálatára és szükség szerinti megerősítésére is gondot kell fordítani, valamint az utólagos szigetelést is el kell végezni.

A 2013 júniusi nagy árvízkor a leendő villamosvágányok helyén buszok, trolik súlyozták ki a HÉV födémjét

A Nemzeti Közlekedési Hatóság a vasúthatósági építési engedélyeket 2013. október 29-én adta ki a budai fonódó hálózatra, a pályázat sikeressége esetén a munka 2014 második negyedévében kezdődhet. A projektet a Közlekedési Operatív Programban, 83,4 százalékos uniós támogatással valósítják meg, a befejezés végső határideje 2015. június 30.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.