Majdnem ütközött két intercity Hort-Csánynál

iho/vasút   ·   2019.08.09. 15:12
400px_hortcsany_szembeic

Súlyos vasúti veszélyeztetés történt pénteken délután a 80-as vonalon, Hort-Csány állomásnál: majdnem frontálisan ütközött a Hatvanból Nyíregyházára induló, 566-os számú Rózsa Intercity és a Miskolcról Hatvanba tartó 505-ös Borsod IC. A két járat mozdonyai (előbbi 431 058-as, utóbbi 431 192-es Szilije) egymástól kevesebb, mint kétszáz méterre álltak meg, az állomás végponti, vagyis Vámosgyörk felőli végén.

Majdnem összeütközött Hort-Csánynál két intercity. A Google térkép alapján a vonatok körülbelül százötven méterre álltak meg egymással szemben

Az eset miatt a miskolci vonalon jelentős késésekkel kell számolni a délutáni órákban.

Friss! Időközben megérkezett a MÁV álláspontja is a történtekről: e szerint meg kellett állítani két intercity vonatot Hort-Csány állomás közelében péntek délután, mert a váltó nem megfelelő irányban állt. A Hatvan felől Miskolcon át Nyíregyházára tartó Rózsa IC lassú sebességgel haladt ki az állomásról, mikor a mozdonyvezető látta, hogy a váltó nem a megfelelő irányba áll, ezért megállította a vonatot. A szemből, Miskolc felől Hatvanba tartó Borsod intercityt egy kilométerre az állomástól állították meg a helyzet tisztázásáig. Az eset miatt a rendőrség is nyomoz, emiatt Hatvan–Hort-Csány–Vámosgyörk között szünetel a vonatközlekedés, az utasokat vonatpótló buszok szállítják.

Tehát nem volt vészhelyzet, a technika és a mozdonyvezetők talpraesettsége révén sikerült megelőzni a bajt. Az Index fotót is közöl a helyszínről.

Friss2.0: Időközben helyreállt a vonatforgalom.

Friss3.0: A MÁV esti közlemény segít tisztázni a helyzetet. Vagyis: „A Hort-Csány állomásnál péntek délután történt esemény több médiában így nálunk is...) tévesen jelent meg, miszerint a vonatok egymással szemben kétszáz méterre álltak meg. Az igazság ezzel szemben az, hogy a két intercity vonat mintegy ezer méterre állt meg egymástól. A Hatvan felől Miskolcon át Nyíregyházára tartó Rózsa IC lassú sebességgel haladt ki az állomásról, mikor a mozdonyvezető látta, hogy a váltó nem a megfelelő irányba áll, ezért megállította a vonatot. A Miskolc felől Hatvanba tartó Borsod InterCity-t egy kilométerre az állomástól megállították a helyzet tisztázásig. A megállás után meggyőződtek a biztonsági feltételekről és a Miskolcról közlekedő IC vonat mozdonyvezetője engedélyt kapott arra, hogy óvatosan – az utasok könnyebb leszállása céljából – tovább menjen Hort-Csány állomás bejárati jelzőjéig. Ott meg is állt, mintegy 250 méterre a másik álló vonattól, még a váltókörzeten kívül, veszély nem volt, ez szerepelt a képeken. A két IC vonat utasait biztonságosan, a Katasztrófavédelem segítségével szállították át az autóbuszokra."

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek