Meghalt a király, éljen a király!

iho   ·   2015.06.30. 08:45
400px_tama_uj

Az apró japán vasúttársaság hűen tükrözi az ázsiai szigetország különcségét, egyediségét. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Wakayama Electric Railway (WER) költségcsökkentés okán 2006-ban az összes állomási dolgozóját elbocsátotta, és az állomások környékén található üzletek vezetőit nevezte ki azok felügyelőivé. Kisi állomás megbízott gondnoka magához vett egy kóbor trikolor calico macskát, akit Tamának nevezett el, és akit 2007 elején kineveztek az állomás főnökének. A cica egy évvel később „szuper állomásfőnökké” lépett elő, saját irodával. Az utasok üdvözlésével megbízott, méretarányos állomásfőnöki sapkát hordó macska ezzel rövidesen világhírnevet szerzett magának és a társaságnak egyaránt. Később egy szerelvényt és az állomást is lefestették Tama-mintázatúra, sőt utóbbit macskafej-formájúvá építették át.

Tama közel egy évtizeden keresztül volt a japán Wakayama-vasút sztárja<br>(fotó: Facebook)

A Tama-kultusz bő nyolc éve vonzotta a turisták ezreit a környékre Japánból és távolabbról, jenben mérve is milliárdos bevételt termelve. 2015. június végén azonban a bohókás Tama-életérzést a gyász váltotta fel: a Velvet arról ír, az 1999-ben született, öregedő, tizenhat éves Tama hirtelen sajnos jobb létre szenderült. A milliók által rajongott macska emlékére gyászszertartást is celebráltak, amelyen tömegek rótták le tiszteletüket virággal, tonhalkonzervvel és különféle ajándékokkal. Tamát az állomáson helyezték örök nyugalomra, a New York Daily News információi szerint azonban hamarosan egy macskák számára fenntartott sírhelyre szállítják át az állomásfőnök Tama földi maradványait.

Azt még nem tudni, hogy a WER sorsa mostantól hogyan alakul, hiszen az utóbbi közel egy évtizedben szinte csak a Tama-kultusz tartotta életben és virágoztatta fel a vasúttársaságot. Mindenesetre nem hagyják, hogy a gyász kerekedjen felül a Tamának köszönhetően létrehozott imidzsen: már gondoskodtak is az utánpótlásról egy másik cica, Nitama személyében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek