Nőtt az új és a használt autók piaca 2019-ben Magyarországon

MTI   ·   2020.01.20. 12:58

A Használtautó.hu hétfői közleménye alapján tavaly 15,6 százalékos emelkedéssel tízéves rekordot jelentő, 157 ezer 906-ra nőtt az új autók piaca az előző évhez képest, a használt autók adásvétele pedig 6,1 százalékkal több, 810 ezer 920 tranzakcióval járt a Datahouse Kft. adatai szerint.

Kis mértékben visszaesett az import: míg tavalyelőtt 158 ezer 790, addig 2019-ben, másfél százalékos csökkenéssel, 156 ezer 475 autó érkezett Magyarországra. A behozott autók csaknem hatvan százaléka tíz évesnél idősebb, így nagy részük ráadásul csupán legfeljebb Euro 4-es emissziós normájú. A 2019-es év azonban nemcsak az import kis mértékű visszaesése miatt bizonyult trendfordulónak: 2012 után először ismét az új autók piaca adta a jelentősebb volument, bár előnye még mindig szerény, és messze elmarad attól, ami a 14,2 éves átlagos életkorú hazai autópark fiatalodásához szükséges lenne.

Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője a közleményben kiemeli: míg korábban a középkategóriás modellek álltak a népszerűségi lista élén, ma már a kompakt, alsó-középkategóriás modellek adják a használtan behozott autók javát. A Datahouse Kft. adatai alapján a legnépszerűbb import modell az Opel Astra volt, azt követte a Ford Focus, majd a Volkswagen Golf, a negyedik helyen a Volkswagen Passat, az ötödiken pedig a Audi A4 állt tavaly. Ahogyan az új autók piacán, úgy a használtak importjánál is alapvetően stagnálás várható az idén, ám ez a piac még kényesebb a világpiaci változásokra. Serkenthetik a külföldi emissziós korlátozások keltette áresések, de visszavetheti a forint árfolyamának változása és az is, ha esetleg hazai emissziós szigorítást vezetnek be.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Autóbuszközlekedés

Hosszú hétvége március idusán: csütörtökön már péntek van a MÁV-nál

iho   ·   2024.03.13. 08:50

Március 15-én, a hosszú hétvégén jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi és hétvégi közlekedési rendről. Érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.