Példaértékű mintaprojektek, és hatékonyságnövelés

MTI   ·   2011.12.28. 12:36

A vasúti vezető beszámolt arról, hogy az év során befejeztek több példaértékű mintaprojektet, köztük a Mezőzombor–Nyíregyháza közötti pályafelújítást, amely igazolja a lassújel-felszámolási program létjogosultságát, valamint megvalósítottak három nagy ipari termelő vállalat, az Audi, a Mercedes és a Glencore vasúti kiszolgálását lehetővé tevő beruházást. Értéknek nevezte az elnök-vezérigazgató, hogy sikerült a munkabékét megtartani a vállalatcsoportnál.

Központosították a beszerzési folyamatokat, ettől az intézkedéstől csoportszinten a későbbiekben jelentős költségmegtakarítást remélnek. Döntöttek a felsővezeték karbantartás visszaszerzéséről, amely évente 2 milliárd forint megtakarítást hoz majd azáltal, hogy 2012 január elsejétől ismét a MÁV végzi ezt a tevékenységet, sorolta az elvégzett munkákat Szarvas Ferenc.

A vállalatcsoport eredményei között említette az elnök-vezérigazgató, hogy az újranyitott vasúti vonalakon folyamatos volt a működés. Befejeződött néhány komoly fejlesztés is, megvalósult például a dél-balatoni központi forgalomirányítás, és európai színvonalat képviselő vasútdiagnosztika. Lehetővé tették, hogy a MÁV-Gépészet intercity személykocsi fejlesztése keretében újra elinduljon a vasúti járműgyártás Magyarországon, továbbá komoly érték a osztrák ÖBB-csoporttal kötött megállapodás is, tette hozzá.

Ugyanakkor a hagyományos problémák 2011-ben is megmaradtak. Az alulfinanszírozottság, a relatív lassú, részben bürokratikus működés és a hatékonyság területén is van még tennivaló, mutatott rá Szarvas Ferenc. A pénzügyi helyzet kapcsán kiemelte: egyelőre nem kerülhetett sor a teljes hitelkonszolidációra, a jelenlegi információk szerint ez ötven milliárd forint értékben fog megvalósulni.

„Más típusú jövőképpel rendelkezhetnénk, ha lehetővé vált volna a teljes adósságkonszolidáció” – jegyezte meg Szarvas Ferenc, aki szerint ez az átfogó ingatlanrendezés és a technológiai beruházások jövője szempontjából jelent problémát, mivel a teljes hitelkonszolidáció esetén a megtakarításokból megtérülő fejlesztések indítása vált volna lehetővé.

Pozitívumként értékelte Szarvas Ferenc, hogy hosszú évek után a MÁV ismét képes arra, hogy európai uniós szinten is megálló fejlesztési projekteket fogalmazzon meg és készítsen elő. Ez a képesség különösen a 2014-2020 között új elvek szerint működő kohéziós alap felhasználása során lenne „élet-halál kérdés”. Terveik között szerepel, hogy 2012-ben uniós programokra koncentráló irodát hoznak létre.

A vállalatcsoport finanszírozásával kapcsolatban az elnök-vezérigazgató elmondta: a vasúti személyszállítás állami költségtérítése jövőre csökken, a 2011. évi 153 milliárd forinttal szemben 2012-ben 145 milliárd forint szerepel a költségvetésben erre a célra, a pályavasút állami támogatása pedig jövőre a 2011. évi 21 milliárd forinttal szemben 43 milliárd forintra emelkedik. A fogyasztói árkiegészítés az egész közösségi közlekedésre 16 milliárd forinttal kevesebb lesz.

A jövő évben látszódhat pontosan, hogy mennyi jut a MÁV-ra, továbbá a kormányzati szinten tervezett tarifa- és kedvezményrendszer módosításával lehetséges lesz-e majd növelni a bevételt – mondta Szarvas Ferenc.

Az ingatlangazdálkodásról elmondta: az állomásépületek kezelésére megfelelő súlyt helyeznek. A MÁV 123 ezer ingatlannal rendelkezik. A MÁV elindította már az idén a 120a vonalon az átfogó állomás-felújítási mintaprojektet, és keresi a lehetőséget a helyi önkormányzatokkal való működtetési célú együttműködésre.

A járműbeszerzésről szólva a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: Ötven IC-kocsi felújítására írnak ki tendert, hogy a MÁV-START magasabb szolgáltatási színvonalú szerelvényeket tudjon kiállítani. A budapesti elővárosi vasúti forgalomra és a IC-szolgáltatásra kiemelten figyelnek, mivel ezek hosszú távon stabil utazási igényt mutatnak, amelyet a vasút versenyképesen tud biztosítani. Benyújtottak egy 70 elővárosi és 18 regionális motorvonat beszerzésére irányuló európai uniós pályázatot, amelyekről a kormányzati döntés még nem született meg, de abban bíznak, hogy az EU két tervezési periódusa között úgynevezett híd-projektként megvalósulhatnak.

A budapesti elővárosban a 70 motorvonat beszerzésével jelentős minőségi szolgáltatásjavulást lehetne elérni. A regionális motorvonatokat a legforgalmasabb kör IC-vonalra, Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Budapest területre szánnák. A megrendelt 25 Traxx mozdonyból huszonegyet már leszállított a gyártó, tette hozzá Szarvas Ferenc.

Kapcsolódó hírek