A Budapest Airport 15 napos határidővel felmondta a haszonkölcsön-szerződést a repülőtéri szabadtéri repülőgépparkot üzemeltető alapítvánnyal. A népszerű repülőtéri autóbuszos látogatások tavasszal új üzemeltetővel folytatódnak, ahogy a szabadtéri múzeum továbbra is látogatható lesz – megújult tartalommal –, hangzik a repülőteret üzemeltető cég  közleménye.

A ferihegyi szabadtéri repülőgép-emlékpark jogi helyzete majdnem egy évtizede rendezetlen volt, a múzeumot üzemeltető alapítványnak nem is volt aláírt szerződése arról, hogy egyáltalán joga van a repülőtér területén a skanzenban a működésre – folytatódik a közlemény. Az emlékparkban a szabad ég alatt tárolt repülőgépek állapota leromlott, az üzemeltetés színvonala messze elmaradt a Budapest Airport várakozásaitól, számos szempontból méltatlan volt a magyar polgári repülés emlékeinek megőrzéséhez.

A jelenlegi üzemeltetővel emiatt a Budapest Airport 15 napos hatállyal felmondta a haszonkölcsön-szerződést, és tavasztól már mások üzemeltetik a repülőtéri emlékparkot. A népszerű repülőtér-látogatások is tovább folytatódnak, a korábbinál mind szakmai, mind egyéb szempontból lényegesen magasabb színvonalon. Az emlékparkban található repülőgépek döntő többsége a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tulajdona, azok továbbra is a repülőtéren maradnak kiállítva. A Budapest Airport reményét fejezi ki, hogy az új üzemeltető a korábbinál jogilag tisztább, pénzügyileg pedig átláthatóbb módon üzemelteti tovább a ferihegyi repülőgép-emlékparkot – olvasható a Budapest Airport közleményében.