Teherán bíróságon szerezné meg a rakétákat

iho/repülés   ·   2011.08.28. 16:32

Irán Oroszországba akkreditált nagykövete, Seyed Mahmoud Reza Sajjadi bejelentette: országa bíróság elé viszi a légvédelmi rakéták ügyét. Irán azért fordul a hágai Nemzetközi Bírósághoz, mert Oroszország nem hajlandó leszállítani a megrendelt Sz-300PMU-1 (SA-20 Gargoyle) légvédelmi rakétarendszereket. A nemzetközi szankcióktól sújtott ország saját bejelentése szerint még 2007. december 25-én kötött szerződést Moszkvával, de ennek meglétét az orosz fél nem ismeri el. Bár Irán szerint a rendszerek egyes elemeit már 2008-tól elkezdték leszállítani, de mind az iráni, mind az oroszországi hivatalos közlések is gyakran ellentmondanak saját maguknak és a másik ország által mondottaknak is. 2010. szeptember 22-én – hivatkozva az ENSZ Biztonsági Tanácsa ez év június 9-én elfogadott 1929-es határozatára – Dmitrij Medvegyev orosz elnök hivatalosan is megtiltotta az Sz-300-as rendszerek exportját Iránba.

Irán álláspontja szerint viszont az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata nem jelent jogi akadályt a megrendelt, kifejezetten önvédelmi célú, mozgatható légvédelmi rakétarendszerek leszállítása előtt. Teherán azt reméli, hogy a Nemzetközi Bíróság segít abban, hogy Oroszország leszállítsa a modern légvédelmi rakétarendszert megrendelőjének – feltéve, ha a szerződés érvényesnek és létezőnek bizonyul.

Az Sz-300PMU-1-es eljutott Kínába is <br>(fotó: themostfeared.blogspot.com)

Az Sz-300PMU-1-esek átadása (Irán szerint legalább öt üteget kellene Oroszországnak leszállítania) ellen komoly nyomást fejtett ki az Egyesült Államok mellett a térség erőegyensúlyának fenntartásában érdekelt Izrael is, de Irak vezetése sem volt boldog az ellenfélnek tekintett Irán védelmi kapacitásának esetleges növekedésétől. Moszkvai szakértők pedig attól tartottak, hogy az eddig megszokott metódus szerint Izrael igen gyorsan kifejleszti a légvédelmi rakétarendszer zavarására, kiiktatására alkalmas elektronikai hadviselési rendszerét, s azt piacra is dobja. Márpedig ez erősen csökkentené az Sz-300-asok világpiaci esélyeit és eladási értékét is.

A feltételezett atomfegyverkezési programjáról ismert Irán légvédelmének erősödése nem jönne jól az esetleges csapásmérést végrehajtó Izraelnek és a várhatóan csendes támogatást nyújtó arab államoknak, illetve az Egyesült Államoknak sem. Az SA-20-asok potenciálisan nagy veszélyt jelenthetnek mind a támadó repülőgépekre, mind a cirkálórakétákra is.

Kapcsolódó hírek