80-as: december 7-éig ez a fázis érvényes

A Budapest–Hatvan elővárosi vonal felújításának következő fázisához igazodva december 7-éig módosul a menetrend. Pécel és Aszód között a vonatforgalom teljesen szünetel, Rákos és Pécel, valamint Aszód és Hatvan között pedig egy-egy vágányon zajlik a felújítás.

A legfontosabb változás, hogy november 16-ától a Keleti pályaudvar és Pécel között óránként két pár vonat jár, Pécel és Aszód között továbbra is három pár busz közlekedik. Munkanapokon 5:54-kor, 6:54-kor és 7:47-kor új buszjáratok is közlekednek Gödöllő–Pécel viszonylatban.

November 16-ától Rákos és Rákosliget között két vágányon, míg Rákosliget és Pécel között csak egy vágányon haladhatnak a vonatok. Ez csak óránkénti két-két vonat közlekedését teszi lehetővé mindkét irányban.

Változnak a vonatok és a csatlakozó buszok indulási és érkezési időpontjai. Ez nemcsak a személyvonatok pótlójáratait, hanem az egri és sátoraljaújhelyi gyors- és sebesvonatok pótlóbuszainak menetrendjeit is érinti a Pécel–Hatvan viszonylatban.

A módosításokról

 • A Keleti pályaudvar és Pécel között az elővárosi személyvonatokkal lehet utazni. Pécel és Hatvan viszonylatban gyors pótlóbuszok közlekednek, amelyek Isaszegen, Gödöllőn a Szabadság tér H8 és Autóbusz állomás megállóhelyeken állnak meg. A vasúti bérletek érvényesek a H8 HÉV vonalán Gödöllő és Budapest Örs vezér tere viszonylatban.

(térképek: MÁV-Start)

 • A G80-as buszok nem állnak meg Pécel és Bag között, mert az autópályán közlekednek a gyorsabb eljutás biztosítása érdekében.
 • A Keleti pályaudvar és Hatvan állomás között a miskolci, kassai, nyíregyházi és debreceni intercity vonatok helyett továbbra is közvetlen InterCity pótlóbuszok közlekednek. Ezen buszok a Keleti pályaudvar melletti Verseny utcai ideiglenes autóbusz megállóhelyről indulnak és oda is érkeznek. Az intercityk és pótlóbuszaik „InterCity pótjeggyel” vehetők igénybe – kivéve a 182-es és 181-es számú Rákóczi, illetve a 186-os és 187-es számú Hernád IC vonatok.
 • A hatvani és gödöllői személyvonatok csak a Keleti pályaudvar és Pécel (óránként 2 pár), illetve Aszód és Hatvan között (óránként 1 pár). Az elővárosi vonatok helyett pótlóbuszok közlekednek: Pécel és Aszód, Hatvan és Pécel, valamint Gödöllő autóbusz állomás és Pécel, illetve az esti és reggeli időszakban Rákos és Hatvan között. A helyi pótlóbuszok a vasút nyomvonalát követve, valamennyi köztes állomást és megállóhelyet érintenek. A személyvonatokat pótló buszoknál forgalomtechnikai okból több településen jelentősen módosulnak a megállási helyek: Isaszegen a vasútállomást nem érintik, ehelyett a főútvonalon kijelölt autóbusz-megállóban állnak meg; Gödöllőn az átépítés alatt álló vasútállomást a szintén nem érintik, helyette a Szabadság téri H8 és az Autóbusz állomás megállóhelyeken állnak meg. Szabadság tér megállónál biztosítva van a csatlakozás a MÁV-HÉV járataira, az autóbusz állomáson lehet vasúti jegyet és bérletet vásárolni.
 • Aszódot a lényegesen hosszabb közúti eljutási idő miatt, a gyors pótlóbuszok nem érintik, ezért az eljutást Aszód és Hatvan között közlekedő személyvonatok, a főváros felől pedig a személyvonatokat helyettesítő autóbuszok biztosítják. A gyors- és sebesvonatok teljes útvonalon gyorsvonati pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe.

 • Csúcsidőben nem változik a vonatok összeállítása, de csúcsidőn kívül egyes vonatok két FLIRT motorvonategység helyett egy egységgel közlekednek igazodva az utasforgalom mértékéhez.
 • A sátoraljaújhelyi sebesvonatok és az egri gyorsvonatok a Hatvan–Sátoraljaújhely, Hatvan–Eger, Hatvan–Füzesabony, valamint Hatvan–Miskolc viszonylatokban változatlan menetrend szerint közlekednek. A GY jelzésű, az egri és sátoraljaújhelyi vonatok pótlóbuszai Isaszeg állomáson is megállnak.
 • A kör intercity vonatok Nyíregyházáig járnak, így csak Budapest-Keleti–Nyíregyháza illetve Nyíregyháza–Budapest-Nyugati viszonylatokban közlekednek.
 • A hatvani vonal vágányzári menetrendje miatt december 7-éig az Aszód–Balassagyarmat és Hatvan–Somoskőújfalu vonalakon csatlakozások miatt több vonat menetrendje módosul.

135-ös: Szeged türlemes

Szeged-Rókus–Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között – a tramtrain vonal kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok miatt – Szeged és Hódmezővásárhely között vonatpótló buszok közlekednek várhatóan december 14-éig. A vágányzár ideje alatt Szeged-Rókustól Hódmezővásárhelyi Népkertig a 135-ös vasútvonalat keresztező útátjárók biztosítóberendezéseit, sorompóit kikapcsolták.

 

 

Százhalombatta–Pusztaszabolcs: mindjárt megvannak

A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon, december 14-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Százhalombatta–Pusztaszabolcs közötti pályafelújítás miatt. A 4218-as számú, Budapest-Déli pályaudvar–Dunaújváros közötti vonat helyett, 8018-as számú vonat közlekedik, a Déli pályaudvarról 18:55-kor indul Dombóvárra.

 

Már egy hónap sincs hátra a nagy észak-balatoni pótlózásból

A Székesfehérvár–Balatonfüred–Tapolca vonalon, december 12-éig éjszakánként pályakarbantartást végeznek. Emiatt Székesfehérvárról Tapolcára 3:35-kor és Balatonfüredre 22:54-kor, továbbá Tapolcáról 20:15-kor, Balatonfüredről 3:04-kor és 21 órakor induló személyvonat utasait Székesfehérvár és Balatonfüred között pótlóbuszok szállítják.

 

Somogy kisvasútja: két héten belül átadják!

A balatonfenyvesi kisvasúton november 30-áig pótlóbuszok közlekednek a Balatonfenyves és Somogyszentpál között végzett pályakarbantartási munkák miatt.

 

100-as: hajdúsági átszállós

December 14-éig Városliget elágazás–Kőbánya-teher, Monor állomáson, Kaba–Hajdúszoboszló, Hajdúhadház–Császárszállás között végzett pályakarbantartási munkák miatt egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Október 14-én, 15-én, 21-én, és november 26-ától 30-áig, továbbá december 1-jén a Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 2:28-kor induló vonat helyett pótlóbusz megy 1:54-kor Püspökladányig, továbbá a Nyugatiból 22:28-kor induló sebesvonat helyett Püspökladány és Debrecen között szállítja pótlóbusz az utasokat.

 

Váci oldal: egy hét „őrület”

A Budapest–Vác–Szob és a Budapest–Vácrátót–Vác vonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok november 25-éig, a Rákosrendező és Rákospalota-Újpest állomás közötti, illetve a Rákospalota-Újpesten végzett pályakarbantartási munkák miatt. Több ütemben változik a vonatok menetrendje, egyes járatok nem közlekednek.

November 18–24., szobi vonal

 • November 18-ától 24-éig egyes reggeli és délutáni vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Vácról a 6:19-es és 7:19-es indulási idejű, S70-es vonat , továbbá Szobról a 7:25-ös indulási idejű G70-es személyvonat nem közlekedik a Nyugati pályaudvarra.
 • A Nyugati pályaudvarról Szobra 13:25-kor, 15:25-kor és 17:25-kor induló G70-es személyvonat Nyugati pályaudvar és Vác között nem közlekedik, helyettük a Metropolitan EuroCity vonatok (EC274, EC272, EC270) Rákosrendezőn, Rákospalota-Újpesten, Dunakeszin, Dunakeszi-Gyártelepen, Felsőgödön és Vác-Alsóvároson is megállnak.

November 18–24., veresegyházi vonal:

 • November 18-ától 24-éig a Budapest–Vácrátót–Vác vonalon több vonat módosított menetrend szerint közlekedik. A Vácrátót és Nyugati pályaudvar közötti 6:26-os indulás idejű, vonat elmarad. A Vácról 4:58-kor és 6:58-kor induló vonat Rudnaykert és Vicziántelep megállóhelyen nem áll meg, a Vácról 5:58-kor induló vonat Váchartyán megállóhelyen is megáll.

 

1-esen rendrakás Tatabányánál

A Budapest–Hegyeshalom vonalon november 22-étől december elsejéig módosított menetrend szerint közlekednek egyes vonatok a Szárliget és Tatabánya, illetve a Tatabánya és Tata között végzett pályakarbantartási munkák miatt. A menetrendváltozás érint néhány Tatabánya és Oroszlány közötti vonatot is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!