A mozdonyok királynéja, a királyné mozdonya

T. Hámori Ferenc   ·   2011.12.09. 16:30
400

Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach sok mindenben volt első és különleges: egy foggal a szájában született, és a Ferenc Józseffel kötött házassága első napjától kezdve boldogtalannak érezte magát – annak dacára, hogy ő volt a birodalom első asszonya. És a királyné, vagy, ahogy Habsburg-családi körben és széles e világon ismert, Sisi az első nő, akinek arcképe mozdonyt ékesít.

A királyné 175. születésnapját 2012-ben ünnepeljük, ebből az alkalomból bocsátotta első útjára a soproni székhelyű vasúttársaság az átmatricázott 470 501-es villamos mozdonyát – a gépet az ünnepség előtt egy GYSEV-es Jenbacher motorkocsi tolta a gödöllői királyi váró előtti vágányra, hiszen a közelben zajló munkálatok miatt a drótban nem volt feszültség.

Sisi és Gödöllő között a kapcsolat ismert: az egyéniségének és a magyarok iránt érzett szeretetének köszönhetően a hazánkban máig az egyik legnépszerűbb történelmi személy maga is sokat utazott kora legmodernebb közlekedési eszközén, Gödöllőn még várót is emeltek a királyi pár számára.

A díszvendégek és a Sisi-mozdony<br>A képre kattitnva galériánk nyílik<br>(fotók: Vörös Attila)

Az is tudott, hogy Magyarországon elsőként a GYSEV Zrt. indította el a tematikusmozdony-kezdeményezést: tavaly Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából a zeneszerző emléke előtt tisztelegtek, 2009-ben Széchenyiről, 2008-ban pedig Haydnról emlékeztek meg hasonlóképpen.

A jól sikerült dekoráció ezúttal is a Loc&More érdeme: a kivitelezést is finanszírozó, vasúti modellezéssel foglalkozó cég munkatársai a 150 négyzetméternyi fóliát 72 óra alatt feszítették fel a mozdonyra. A dekorációhoz külön logót is terveztek – ez a jövő évi 175. születésnapnak szól. A Sisi-mozdonynak keresztelt Taurus Magyarország és Ausztria egyes részein közlekedik az euro- és intercity vonatok élén.

A főúri eleganciáról szólva, a királyi váró már önmagában is pompás helyszín, de az ötletes körítés (királynői termetű, szép vonású hölgy öltözött Sisinek, oldalán Ferenc József öltözetű úrral) is méltatást érdemel. Az ünnepségen Habsburg György, az utolsó magyar király – IV. Károly – unokája is részt vett. Rajta kívül rövid beszéddel tisztelgett a „magyar királyné” múlhatatlan emléke előtt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Völner Pál, az NFM infrastruktúráért felelős államtitkára, és házigazdaként Dávid Ilona, a GYSEV vezérigazgatója is.

Sisit kora egyik legszebb asszonyának tartották. A képmásával díszített 470 501-es esztétikája méltó királynénk szépségéhez.

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.