Alstom: változott a fékrendszer

iho/vasút   ·   2011.08.25. 16:24

A Budapesti Közlekedési Vállalat és az Alstom közös állásfoglalást adott ki, amelyben tudatják, hogy a francia gyártó – az értesülésekkel ellentétben – fizikai változtatásokat is véghezvitt, hogy a fővárosnak szállítandó metrókocsik megfeleljenek az előírásoknak. Többek között fejlesztette a fékrendszer rendelkezésre állását, amely által az üzemi fék áramszünet idején is működőképes marad, s biztosította továbbá a levegős fék fölérendeltségét. Új menekülőajtókat építettek be, az ajtók működését is biztonságosabbá tették, s a fedélzeti eseményrögzítő készüléket is továbbfejlesztették.

A kiadott közlemény megerősíti, hogy a járműgyártó óriás bizonyos technikai aspektusok miatt derogációt kért a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól – azaz, amennyiben a gyártó bizonyítani tudja, hogy technikai megoldásai legalább azt a szintet teljesítik, mint az az Országos Vasúti Szabványban szerepel, megkaphatja a végleges engedélyeket. Ezt az Alstom a francia Certifer és a német TÜV független tanúsító intézetek szakvéleményével támasztja alá, hogy az NKH ezt befogadja-e, az kilencven napon belül derül ki.

Ismeretes, a BKV még 2006-ban kötött szerződést a 2-es és 4-es metróvonalakra, s a szerelvényeknek 2009-ben már forgalomba kellett volna állniuk. Az NKH azonban hosszas huzavona után tavaly nyáron megtagadta az engedélyek kiadását, amelyet követően október 20-án a BKV fel is mondta a szerződést. Ezután a banki garanciák lehívását kezdeményezte a fővárosi közlekedési társaság, ám azt a francia fél a nanterre-i bíróságon megfellebbezte, de másodfokon, már Versailles-ban a BKV javára ítéltek a bírák. A júniusi ítélet után felgyorsultak az események, s az Alstom elnök-vezérigazgatója, Patrick Kron is Budapestre látogatott, ahol Tarlós István főpolgármesterrel tárgyalt. Július 20-án a szerződés újratárgyalása, s több, Budapest számára kedvezőtlen tényező módosítása után már ismét szerződést kötött a BKV és az Alstom, így a metrószerelvények engedélyezési procedúrája újrakezdődött.

Kapcsolódó hírek