Átadták az M3-as új csomópontjait

iho/közút   ·   2019.07.25. 09:00
400px_m3_csomopont

A közel ötmilliárd forintos beruházás keretében 1550 méter hosszan kétszer egy sávos új nyomvonalú út épült az M3 autópálya és a 2101-es út között. A kivitelezéshez kapcsolódóan összesen négy körforgalmi csomópontot alakítottak ki: egyet-egyet az M3-as autópálya déli és északi oldalán, egy másikat az M3-as autópálya és a 2101-es út közötti szakasz közepén, valamint egyet a záró csomópontban. A beruházás részeként az autópálya felett híd, a Mogyoród patak mellékága felett pedig felüljáró épült. A két különszintű felüljáró keresztezésen túl egy szintbeni útcsatlakozás is létesült, az M3-as északi oldalán kialakított körforgalom, valamint az autópálya és a 2101-es közötti szakasz közepén megépült körforgalmak között.

A Mogyoród és Fót megközelítését szolgáló új M3 autópálya-csomópont Mogyoródnál (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A földterületek megközelítését közel egy kilométer hosszan kiépített négy párhuzamos földút segíti, a 473 méter hosszú újonnan épült zajvédő falnak köszönhetően pedig csökken a zajterhelés, és javul a környékbeliek életminősége. A beruházás keretében az M3-as autópálya déli körforgalmától indulva, nyugati irányban haladva az M3-as autópályát keresztezve, az M3-as autópálya északi körforgalmáig 930 méternyi nagynyomású gázvezeték kiépítése is megtörtént. A beruházás keretében negyvenhatezer növényt is telepítettek a minőségi zöldkörnyezet érdekében. A beruházás során összesen 173 ezer köbméter földet mozgattak meg a kivitelezők, közel 6400 köbméter aszfaltot építettek be, a közlekedők biztonságát pedig több mint hat kilométer szalagkorlát szolgálja. A távlati fejlesztések figyelembevételével kialakított csomópont, és a hozzá kapcsolódó összekötő út megnyitja a környező települések megközelítésének lehetőségét. Az út és hídépítés kedvezően hat a forgalombiztonságra, az életminőségre és a térség versenyképességére.

A távlati térségi fejlesztési tervek szerint a csomópontból induló majdani összeköttetés a Hungaroringet délről, Kerepest északról elkerülve keresztezi a 3-as főutat, végül a kerepesi komplex pihenőhelynél éri el az M31-es autópályát. Az új csomópontot használva kényelmesebben juthatnak el a Hungaroringre már a jövő heti Forma-1 Magyar Nagydíj résztvevői, nézői is. Az autóversenyek az egész világon a legnagyobb figyelem mellett lebonyolított sportesemények körébe tartoznak, jelentős turisztikai vonzerővel rendelkeznek. Az agglomerációs robbanás és a Hungaroring programjai egyre nagyobb nyomást jelentenek a térség közlekedésére, amely megkövetelte a fejlesztést. A települések jelentősége és lakossága folyamatosan nő, így már a beruházás első ütemének is komoly szerepe van. A beruházás előnyeit Fót, Mogyoród és Kerepes közvetlenül is élvezhetik.

A kormány 2024-ig mintegy ötezer milliárd forintot fordít közúti és vasúti fejlesztések előkészítésére és kivitelezésére. A 2016 és 2024 közötti időszak végére Magyarország gyorsforgalmi közúthálózata körülbelül ezer kilométerrel bővül. A cél, hogy az ország bármely pontjáról harminc percen belül kényelmesen elérhető legyen egy négysávos útszakasz. A kormány által tervezett közúti beruházásokat keretbe foglaló Útprogram teljes költségvetése 3200 milliárd forint, amelyből a magyar gazdaság megerősödésének köszönhetően a nagyobb részt, 1800 milliárd forintot a költségvetés fedez, a fennmaradó összeget adják az uniós támogatások.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, uniós és hazai forrás felhasználásával a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósult meg.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek