Ausztriában útmutatót dolgoztak ki a közösségi e-rollerek bevezetéséhez

iho/zöldút   ·   2019.09.21. 12:00
elektromos_roller_becsben0

Az egyre növekvő számú közösségi e-rollerek egyaránt jelentenek új lehetőségeket és kihívásokat a városoknak. Éppen ezért az Osztrák Városok Szövetsége és az AustriaTech útmutatót dolgozott ki, mi mindenre kell ügyelniük az önkormányzatoknak a szolgáltatás engedélyezésekor, illetve milyen lehetőségeik vannak a szabályozásra. A jogi és működési keretfeltételek ismerete mellett ugyanis annak biztosítása is nagyon fontos, hogy a felhasználók megfelelő módon vegyék igénybe ezt a mobilitási formát.

Mivel a szolgáltatás megjelenésekor a felhasználók még nem tudták, hogy pontosan hol és hogyan használhatják azt, illetve még nem voltak kidolgozva ennek jogi keretfeltételei, a városi közlekedésben hirtelen megjelent a közlekedők egy új kategóriája, akiknek saját szabályokra volt szüksége. Ezek megalkotásakor az Osztrák Városok Szövetsége a biztonságot tartotta a legfőbb szempontnak, így sikerült elérnie, hogy az elektromos rollereket a közlekedésben a kerékpárokkal tekintsék egyenértékűnek, amit az osztrák KRESZ 2019. júniusi módosítása is rögzít. Ez azt jelenti, hogy elektromos rollerrel csak a kerékpáros közlekedésnek fenntartott kerékpárúton, kerékpársávban vagy az úttesten lehet közlekedni, a járdán nem.

(fotó: PID/David Bohmann)

A városoknak kidolgozott útmutató arra is tartalmaz javaslatokat, hogy milyen eszközökkel lehet lerövidíteni a felhasználók tanulási folyamatát, illetve best practice megoldásokat Európa más városaiból. Ezen kívül keretszerződés-minták, városok és szolgáltatók közötti akkreditációs megállapodások, megoldási javaslatok könnyítik meg a városok dolgát.

Kidolgozói szerint az útmutató egyszerre járul hozzá ahhoz, hogy a mobilitási újítások elterjedjenek, illetve a városok elérjék közlekedésfejlesztési céljaikat. Arra számítanak, hogy a közeljövőben a városok közlekedési vállalatai és a közösségi e-roller szolgáltatók között szorosabb együttműködés jön létre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek