Bécs két éve komoly intézkedéseket tett annak érdekében, hogy az utasok biztonságban érezzék magukat a tömegközlekedési eszközökön is. Közel száz biztonsági őr járja minden nap a megállókat és utazik a különböző tömegközlekedési eszközökön, illetve felügyeli a házirend betartását. Ezen kívül folyamatosan bővítik a munkatársak körét, így év végére már százhúszan fogják erősíteni a csapatot. Ennek köszönhetően Bécs tömegközlekedési eszközei a legbiztonságosabb helyek közé tartoznak a nagyvárosban. A biztonsági szolgálat munkatársaitól az utazók tanácsokat is kérhetnek, valamint nagyban hozzájárulnak az utasok biztonságérzetéhez is.

(fotó: PID/Votava Martin)

Azonban így is akadnak kisebb-nagyobb szabálysértések. Az elmúlt két évben a leggyakoribb esetek közé tartozott a kutyasétáltatás szájkosár nélkül és a rollerekkel és gördeszkákkal való önfeledt száguldozás a peronokon és megállókban. Ősz óta a biztonsági szolgálat emberei már testkamerát is viselnek. Ez nem csak az azonosításnál fontos, de prevenciós hatása is van. Érdemes tudni azt is, hogy a biztonsági szolgálat tagjai jogosultak elkérni az utasok személyi okmányait és szükség esetén le is tartóztathatják őket.

Rajtuk kívül több ezer kamera figyeli az utasokat a járműveken és a megállókban, melyek felvételei sokszor segítik a hatóságok munkáját. A fel nem használt felvételeket 48 óra után automatikusan törlik. A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien idén 800 ezer eurót fordít a biztonsági kamerarendszer modernizálására és bővítésére.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!