Elunták a budapesti taxisok: überblokád – szó szerint

iho/közút   ·   2016.01.18. 09:26
andrassy_uber_este0
Keddi események

16.58 Délutánra mintegy hatvan autóval érkeztek a taxisok a demonstráció helyszínére. A többség a Bajcsy-Zsilinszky úton áll a József Attila utca és a Deák tér között, forgalmi fennakadás nincs, a lámpák is működnek, nem rendőrök irányítják a közlekedést. A demonstráción megjelent taxisok felháborodtak, hogy a három nagy szakmai szervezet (a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége és az Országos Taxis Szövetség) nem állt melléjük a sajtótájékoztatón kiadott állásfoglalásukban. A Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentette: a NAV külön kérés nélkül is folytatja tovább az Uber-sofőrök ellenőrzését.

8:37 A korábban bejelentett keddi nyolc órás időpont után is maradtak a demonstráló taxisok a Belvárosban; az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának beszámolója szerint mintegy 35-40 taxi van a helyszínen, többségük a Deák téri templom és az Andrássy út között a Bajcsy-Zsilinszky úton. A helyszínen az MTI tudósítójának taxisok elmondták: hárman jelentették be a rendőrségen, hogy szerda éjfélig kívánják folytatni a demonstrációjukat, erről újságíróknak egy hatoldalas jegyzőkönyvet mutattak fel. A Bajcsy-Zsilinszky út-Andrássy út kereszteződésében továbbra is rendőrök irányítják a forgalmat, az MTI tudósítójának beszámolója szerint nagy torlódás nem tapasztalható, lassan, de halad a forgalom.

Hétfőn történtek

19:22 A Magyar Taxisok Szakszervezete szerint az Uber nem működik jogszerűen

Az érdekvédő szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a taxikat évente többször is átvizsgálják, így csak „kifogástalan műszaki állapotú autókkal” fuvaroznak, az Uber vállalkozóinak gépkocsijait senki nem ellenőrzi, „a műszaki állapotuk nem érdekel senkit, (...) a gumik állapota sem”.

A taxisszakszervezet a Karsai Katalin kommunikációs vezető által jegyzett állásfoglalásában hangsúlyozta: míg az Uber-vállalkozáshoz „elég egy kósza ötlet”, addig ahhoz, hogy sárga taxis lehessen valaki, komoly befektetés szükséges. Véleményük szerint ezért sérül a versenyegyenlőség elve, hiszen az Uber azért lehet olcsóbb, mert a taxisokat köti a kötelező tarifa, amelyet – mint írták – nem ők akartak.

Megemlítették azt is, hogy az Uber-gépkocsivezetők egészségi, mentális állapotát nem ellenőrzik, a taxisoknak azonban komoly pályaalkalmassági vizsgálaton kell átesniük.

„Az Uber nem működik jogszerűen, hiszen az elmúlt évben egy kormányrendelet megtiltotta az általuk használt alkalmazást. Joggal várjuk el tehát a törvény alkalmazóitól, hogy a törvényalkotók akarata szerint járjanak el” – olvasható a közleményben.

18:01 NFM: a kormány a szabályosan dolgozó taxisok oldalán áll

A kormány a tevékenységüket legálisan, a kormányrendeletben rögzített személyi és műszaki feltételek betartásával végző, adófizető taxisok oldalán áll – mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára hétfőn a taxistüntetés résztvevőit fogadva. Az NFM közleménye szerint az államtitkár megerősítette: a minisztérium rendszeres párbeszédet folytat a szektor képviselőivel.

Fentről nézve így néz ki a demonstráció. A képre kattintva galéria nyílik (fotó: MTI/Ruzsa István)

 

„A kormányzat a jövőben is minden szükséges lépést megtesz az utasok élet- és vagyonbiztonságát, a taxisok munkáját, megélhetését biztosító feltételek megerősítése érdekében” – hangsúlyozta közleményében az NFM.

17:53 Lezárták az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozó taxisok a Bajcsy-Zsilinszky utat a Deák Ferenc tértől a Szent István-bazilikáig és az Andrássy út elejét hétfő délután, sok taxi keresztbe állt az úttesten – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A szervezők nevében Gelencsér Zsolt azzal indokolta az akciót, hogy küldöttségeik kérésével „nem foglalkoztak érdemben” a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, valamint az Uber irodájánál sem. A taxisok információt próbáltak kérni követelésük teljesítésének időpontjáról. Gelencsér Zsolt azt mondta: Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára azt mondta küldöttségüknek, „lelkiekben velük van, egyebet nem tehet”. A taxisok azután döntöttek a lezárásról, hogy problémájukra nem született megoldás a képviselőik és Tarlós István főpolgármester közötti megbeszélésen sem, ezért az Uber ellen meghirdetett demonstrációjuk folytatása mellett döntöttek. A szervezők azt közölték, hogy 140 taxis vesz részt a hétfő reggel óta tartó demonstráción.

„Tessék vigyázni, az ajtók záródnak...” (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

15:55 Fontos kiegészítést teszünk: megsasoltuk a kerékpárutat, és kellemesen csalódtunk! AHogy Vörös Attila kollégánk írta a helyszínről „hagytak helyet, ahol épp ácsorogtak, szó nélkül arrébb mentek. Száguldozni azért nem lehet.”

Ebben tényleg jók, kiáltványban nem annyira: szabadon hagyták a kerékpársávot a kerékpárosoknak (fotó: Vörös Attila)

14:00 Délelőtt petíciót adtak át a Főpolgármesteri Hivatalban, majd a Városháza előtt megjelenő taxisok közül négy képviselő tárgyalt Tarlós István főpolgármesterrel. A találkozón nem született megállapodás, így a taxisok folytatják meghirdetett demonstrációjukat. Közben az Uber szerint a hétfői budapesti taxisdemonstráció csak megerősíti, hogy szükség van egy olyan modern szabályozási keretre, amely figyelembe veszi az új technológiák jelenlétét és pozitív hatását. A szolgáltató hétfői, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint erről tárgyalnak a döntéshozókkal is.

Megérkeztek a képviselők: taxisdemonstráció résztvevői a Főpolgármesteri Hivatal előtt a belvárosi Városház utcában (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

11:11 Pusztai László, az egyik taxistársaság képviseletében azt mondta, a rendőrség azt kérte tőlük, a városban máshol ne legyen forgalomlassítás, ezt pedig a taxisok meg is ígérték. Egy korábbi kijelentését pedig úgy pontosította, hogy a városházához a tervek szerint körülbelül húsz autóval vonulnak, a kereszteződésben lévő taxik azonban maradnak, akár egész nap, sőt éjszaka is, amennyiben nem kapnak érdemi választ. A taxisok hangsúlyozták: nem politika célú demonstrációt tartanak. Az MTI helyszínen lévő tudósítói arról számoltak be, hogy körülbelül száz autó van a helyszínen, amelyek elé molinókat feszítettek ki, „Tiltsák be az Ubert!” és „Zárjegy nélküli cigaretta-árusítás = Uber” felirattal. Elhaladó autósok élesen bírálták a taxisokat, akik ugyanolyan hangnemben válaszoltak nekik (kiemelés tőlünk – a szerk.). A helyszínen vannak a készenléti rendőrség munkatársai is, az Erzsébet hídtól a Kossuth Lajos utcán több tucat rendőr tartózkodik.

A Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében nem működnek a jelzőlámpák, rendőrök irányítják a forgalmat. A belváros felé jelentős a torlódás.

10:28 A demonstráló taxisok egyike az MTI-nek azt mondta, körülbelül 130 autót vártak reggel. Hozzátette, addig maradnak, amíg a telefonszolgáltatók online áruházaikból el nem távolítják a Uber applikációját. Arra a felvetésre, hogy ez egy-két órán belül nem feltétlenül teljesül, azt válaszolta, „több napra készültünk”. Pusztai László, az egyik taxistársaság képviseletében azt mondta, a rendőrség azt kérte tőlük, a városban máshol ne legyen forgalomlassítás, ezt pedig a taxisok meg is ígérték. Azt is mondta, hogy 11 óráig biztosan maradnak, akkor ugyanis a Városházára mennek, hogy átadják petíciójukat.

9:51 A budapesti taxisok szerint egy olyan törvénytelen helyzet van most az Uber miatt, amely a taxisrendeletek és a vonatkozó törvények figyelmen kívül hagyása miatt alakult ki. A taxis akcióhoz már annak kezdete előtt 1148 taxis csatlakozott, ők hat taxisblokád nevű csoportba vannak szerveződve. A 2016-os taxisblokád főhadiszállása a Bajcsy-Zsilinszky út 7. alatti taxis droszt.

És egy kis történelem: az első taxisblokád 1990. október végén három napig tartott, oka a drasztikus benzinár emelés volt. Akkor nemcsak a főváros, hanem számos vidéki város is megbénult. Akkor a blokád órák alatt átpolitizálódott, és lényegében a kormányzat meghátrálásával, békésen oldódott meg.

 

Korábban írtuk:

„Be nem jelentett taxis demonstráció miatt az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésénél csak egy sávon haladhatnak az autóval közlekedők. Aki teheti, kerülje el a környéket!

A torlódás miatt a 9-es autóbusz megnövekedett menetidővel közlekedik, a 105-ös autóbusz az Apor Vilmos tér felé terelt útvonalon jár, nem érinti a Deák Ferenc tér M megállót. Kérjük az arra közlekedők türelmét” – ismételgeti magát a BKK Facebok-oldala.

Miért? Ezért?

Andrássy út–Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződése. Nehéz most arra közlekedni... (fotó: MTI/Lakatos Péter)

Berlinteniszbajnoka tumblrén posztolta a taxisok közleményét. Ha ennek csak a fele igaz így, már akkor zseniális:

„Követeljük az UBER és a többi illegális személyszállító azonnali betiltását. Követeljük a büntetések azonnali kiszabását az összes említett, »vállalkozásra«, és azok szereplőire (sofőrök). Követeljük az Uber alkalmazás azonnali kikapcsolását (oldják meg és kész). (...) Nem politikusok vagyunk, hanem taxisok, mi az utcán vagyunk jók, de ott nagyon! Akik meg létrehozták ezt az egész sz@r helyzetet (Tarlós, közgyűlés, Orbán, Bkk, Metál, Putyin, Obama, Merkel, Netanjahu, stb., mit érdekel minket, hogy kicsoda) nagyon gyorsan kezdjenek kapkodni, hogy helyrehozzák...”

Kollégánk megjegyzése a képek láttán: ezek a ... (itt egy nagyon csúnya káromkodás volt eredetileg – a szerk.) a kerékpársávot is elállják, nyilván soha egyszer sem vették közlekedőszámba a bicikliseket.

Az eredeti, bejelentett demonstráció egyébként 11 órakor kezdődik a Városház téren.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek