Erősödik a magyar használt autók exportja is az importtal párhuzamosan - mutat rá a DasWeltauto az MTI-hez eljuttatott közleményében. A KSH adatait idézve ismertetik: tavaly 18 ezer 956 használt kocsi került határon túli tulajdonoshoz Magyarországról, hét százalékkal több, mint 2016-ban. Értékben a forgalom 27,1 milliárd forintot tett ki, harmincnégy százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ugyanebben az időszakban a Magyarországra behozott használt autók száma kilenc százalékkal bővült, elérve a 155 ezer 414 darabot.

Az export során a legtöbb magyar használt járművet Szerbiába vitték: 13 ezer 536, többnyire idős, rosszabb minőségű autót értékesítettek ide a hazai vállalkozók. A második legnagyobb mennyiség, 2154 darab Németországba ment, ez a piac főleg a fiatal, keveset futott, esetenként prémium kategóriájú járműveket vásárolta. Szlovákiába 1174 kocsit exportáltak, többnyire olcsóbb járműveket. Emellett vittek autót Magyarországról Afganisztánba, Kínába, a Koreai Köztársaságba, Ausztráliába, Malajziába, Togóba, Kongóba, Kamerunba. A határon túli értékesítések legkeresettebb típusai az 1500-2500 köbcentis dízelautók voltak, 9366 ilyen kocsi hagyta el Magyarországot, az 1000-1500 köbcentis benzines vagy gázüzemű gépkocsikból pedig 4036. Kivittek továbbá 2301 darab 1500-3000 köbcentis benzines, illetve gázüzemű járművet.

Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója szerint az idős magyarországi autóállomány szempontjából a növekvő export pozitív, mivel általában a korosabb, olcsó autókat viszik el az országból. A fiatal használt autók exportja azonban egy másik fontos anomáliára figyelmeztet. Ha egy német kereskedő Magyarországról vásárol használt autót, ez azt jelenti, hogy itt kedvezőbb áron lehet jó állapotú modellhez jutni. Az importadatok viszont sokszor ennek ellenkezőjére utalnak, ami manipulált vagy áfacsalt autók kereskedelmét valószínűsíti. A fiatal gépkocsiknál az eladók jó eséllyel játszhatják ki a szabályokat.

A DasWeltAuto a Volkswagen csoport márkáit forgalmazó Porsche Hungaria használt autó üzletága, amely harminc értékesítőhellyel rendelkezik országszerte. A hálózat 2017-ben 6784 állapotfelmérésen átesett, szervizelt, garanciális használt autót értékesített, nyolc százalékkal többet, mint az előző évben.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!