Fantasztikus térképek mutatják, merre biciklizünk

iho/zöldút   ·   2019.08.13. 20:20
pest_duna-part_kerekpar0

A mintegy kétmillió forint összdíjazású tavaszi játékban összeadva kétszáztizennégyszer tekerték körbe Magyarországot a játék résztvevői. Több mint 480 ezer kilométert tekertek május 6–31. között. A nyereményjátékkal összekötött kampányhoz csatlakozó 5293 ember csak kicsit több, mint a Pest megyei Bugyi község teljes lakossága, vagyis mondhatjuk azt is, hogy egy bugyinyi ember pattant nyeregbe (meg még pár tucatnyian a szomszédos Délegyházáról).

Ők együtt összesen

  • 483 ezer 944 kilométert tekertek;
  • 8 millió 642 ezer 144 kilokalóriát energiát égettek el izmaikban – aminek pótlásához körülbelül 2,5 tonna gumimaci vagy egy 140 ezer 35 tojásos rántotta elfogyasztására lenne szükség;
  • 69 millió 678 ezer 318 forint benzinpénzt spóroltak meg – amiből közel 3500-szor lehetne megtankolni egy átlagos benzines autót, vagy közel 700 jobbfajta biciklit lehetne vásárolni;
  • 76 ezer 947 tonna szén-dioxid kibocsátását kerülték el;

mindezt egy olyan május során, amikor a szokásos csapadék sokszorosa esett, például volt olyan település, ahol egy nap alatt hullott le a havi átlagos 62 milliméternyi eső.

Az öt legtöbbet bringázó város 2019 májusában a biciklis napokat számítva: Budapest, Szeged, Debrecen, Székesfehérvár és Győr, a megtett kilométereket nézve pedig Budapest, Szeged Székesfehérvár, Debrecen és Győr lett. Vagyis Debrecenben több alkalommal ültek bringára, mint Székesfehérváron, ahol viszont nagyobb távokat tekertek a résztvevők.

A hőtérképekből jól látszanak a városok népszerűbb biciklis útvonalai, amelyek nem minden esetben követik az adott város úthálózatát. Budapesten például szembetűnő a kijelölt kerékpárutak és sávok népszerűsége, míg például a Nagykörút vékonyabb vonallal szerepel, mint amilyen fontos szerepet tölt be a város életében.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.