Félmillió raklapnyi ásványvizet szállított a Mattoni vasúton

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2020.02.18. 15:00
Mattoni_01

A Karlovy Vary mellett lévő Kyselkában vasúti kocsira pakolták az ötszázezredik ásványvízzel teli raklapot. A vasúton szállított áru mennyisége évről évre nő, míg 2013-ban a Mattoni 1873 (akkor még Karlovarské minerální vody) 46 millió liter üdítőipari terméket szállított, addig tavaly már 57 millió liter üdítőt szállítottak el vonatok. Az üdítőket és ásványvizeket gyártó és forgalmazó cég Közép-Európában a Pepsi Co. által forgalmazott termékek egy részét is vonattal szállítja tavalytól. Prágából a szlovákiai Malackába (Malacky) és Budapestre, valamint Kecskemétre is vonaton kerülnek raktárra a termékek (a Pepsi termékei nem része a félmillió raklapnak).

Felkerült az ötszázezredik ásványvízzel teli raklap a vasúti kocsira<br>(fotó: mattoni.cz)

A Mattoni ásványvizek és üdítők a Kyselkában lévő gyáregységből két irányban közlekednek Csehországon belül, az északi útvonal 470 kilométer hosszú (Kyselka–Vojkovice nad Ohří–Kadaň–Chomutov–Ústí nad Labem–Kralupy–Nymburk–Pardubice–Česká Třebová–Mohelnice–Olomouc–Prostějov–Kostelec na Hané–Mostkovice u Prostějova), a déli útvonal pedig 428 kilométer hosszú: Planá u Mariánských Lázní–Plzeň–Praha-Libeň–Česká Třebová–Olomouc–Prostějov–Kostelec na Hané–Mostkovice u Prostějova. Az északi vonalon húszkocsis szerelvények futnak, a déli vonalon pedig hatkocsis a rakomány. A szállítmányozást nagyrészt a ČD Cargo fedi le menetrend szerinti járatain.

A Mattoni 1873 még egy környezetbarát kezdeményezéshez is csatlakozott, arra törekednek, hogy a műanyag palackok visszaválthatók legyenek. Országos szinten azonban ez jelenleg nem tűnik életképesnek. A Mattoni 1873 (2020-ig Karlovarské minerální vody) Magyarországon a Szentkirályi Magyarországot uralja.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek