Megint elfüstölt egy pesti Citaro

iho/közút   ·   2016.07.14. 17:23

Az LYH-122 rendszámú Mercedes Citaro típusú autóbuszt „turbó átszakadva” hibával vontatták be. A turbó a motor teljesítményét és hatásfokát növelő, igen magas hőfokon működő eleme. Leszerelték a meghibásodott alkatrészt, és egy használt, de jó állapotút építettek be helyette. A cserén kívül elégett a turbó és a kipufogó közti rögzítő elem, cserélni kellett ezen felül a motorolajat is, a motort pedig lemosták. A meghibásodott elemet a BKV szakemberei megvizsgálták. A vizsgálat során megállapítottuk, hogy a turbó tengelye meg volt kopva, emiatt a lapátok beleértek a házba (amit elkoptattak), ez okozhatta a megszorulást. Ezzel párhuzamosan a hűtésre szolgáló olaj ráfolyt a túlmelegedett alkatrészre, emiatt történt a hirtelen füstképződés. A BKV 2012 áprilisa óta üzemeltet használt, 7–10 éves Mercedes Citarókat, ilyen meghibásodás még nem fordult elő.

A föntiek három éve történtek a Citerával, amely most újra tüzet fogott. Az egyelőre nem tudni, újfent a turbó okozta a bajt, esetleg valami más, de két tűz kezd sok lenni...

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek