Menetrendváltás gumikeréken

iho/közút   ·   2011.12.12. 13:30
00x

Az előzetes várakozásokkal ellentétben a 2012-es menetrend nem tartalmaz költségcsökkentési célú jelentősebb ritkításokat, járatmegszüntetéseket, sőt bár néhány járat megszűnt, legalább ennyi, de inkább több új járatot is indítottak.

Nem történt számottevő változás az autópályás gyorsjáratoknál, sőt új járatok indultak Budapest és Kecskemét között. A Tempo100 betartásával pedig a Nagykanizsa–Budapest járatok nagy részének menetideje 10 perccel rövidül. A Tempo100 vizsgával rendelkező autóbuszok akár 100 kilométer per óra sebességgel is közlekedhetnek az autópályákon, a minősítés nélkül maximum 80 kilométer per óra a megengedett az autóbuszoknak.

Új járatok indításával könnyebben lesz elérhető Kecskemét<br/>(fotók: Istvánfi Péter)

A nagy újdonság, amely Szombathelytől Békéscsabáig sok buszvonal menetrendjének megváltoztatását hozta: az integrált ütemes menetrendi rendszer a Szeged–Baja–Pécs és Budapest–Baja vonalakon Baja és Kalocsa átszállóhelyekkel. Az új struktúrában Szeged és Pécs felől óra 20-ra, Budapestről óra 25-re érkeznek a buszok Bajára, ahonnan a pesti busz óra 30-kor, a Pécs, illetve Szeged felé menők óra 35-kor startolnak. Ehhez igazították több helyközi járat indulását is Baján (pl. indulási időpontok módosítása óra 30-ra). Kalocsa szűk órányira van Bajától, így adta magát, hogy ott is óra 30-kor hasonló csatlakozási rendszert alakítsanak ki. A budapesti járatok ütemes érkezéséhez és indulásához igazodóan a kalocsai helyközi járatok közlekedését is átszervezték.

Az ütemes menetrendben Kalocsán lesz az egyik átszállóhely

Új, Baján keresztül közvetlen eljutási lehetőséget kínáló buszvonalak indultak Budapestről Hercegszántóra, Bácsbokodon át Bácsalmásra és Budapest–Baja–Pécs–Harkány irányokba.

Szintén jó hír, hogy ütemesítést hajtott végre a Volánbusz a Csepel-sziget térségében. A Hajdú Volán változásairól már korábban beszámoltunk, itt csak annyit emelnénk ki, hogy a Miskolc–Polgár–Debrecen–Hajdúszoboszló vonalon munkaszüneti napokon új járat indul. Megszűnik az iskolaidőben csütörtökön, pénteken, vasárnap közlekedő, Tisza Volán–Zala Volán közös üzemeltetésű gyorsjáratpár. Helyette a délutáni eljutási lehetőséget korábban Pécsre/Pécsről közlekedő járatok Szegedig hosszabbításával új, naponta közlekedő Zalaegerszeg–Szeged és vissza eljutási lehetőség jön létre. A járatok mindkét irányban az M6-os autópálya érintésével közlekednek.

Ütemes menetrend szerint közlekednek majd a Csepel-sziget és az 51-es út járatai

A Pannon Volán is pótolja a megszűnt járatot egy Budapest–Kaposvár hétfőtől szombatig közlekedő járattal, amelynek a busza egy új Kaposvár–Pécs viszonylatú járaton ér haza. Nyári hétvégéken új időpontban is lesz eljutási lehetőség Siófokról a Szanazugba. A Bács Volán folytatja a járatösszekötéseit, iskolaidőben vasárnap közvetlen Szolnok–Baja–Pécs járat és Hévíz–Kaposvár–Baja járat is indul.

A Szeged-Baja-Pécs vonalon is ütemes menetrendet vezetnek be

Újdonság, hogy a Szeged–Zalaegerszeg „lassú járatok” Szekszárdot is útba ejtik majd. A Kapos Volánnál a Marcali–Mohács járat Pécsig rövidül ugyan, de iskolaidőben vasárnapokon új gyorsjáratpár indul Kaposvárról Mernyén át Budapestre, Kaposvárról Győrbe és Szekszárdról Kaposvárra. A Kunság Volán megszünteti az iskolaidőben vasárnap közlekedő Kecskemét–Debrecen járatpárt, de új buszvonalat is nyitnak Kecskemét–Baja–Pécs viszonylatban.

Kapcsolódó hírek