Műszaki mentés és két lángoló autó Győrben

Takács Zsolt   ·   2012.04.27. 17:00
lead400

Csütörtökön fegyverropogás, sűrű fekete füst és visító szirénák törték meg a város alapzaját Győrben, a rendőrség Révfaluban található épületének udvarán. A katasztrófavédelem és a rendőrség közös nyílt napján lőgyakorlatot, üldözést és elfogást, műszaki mentést, illetve tűzoltást mutattak be a szakemberek. A tűzoltókocsikba és a rendőrautókba is beülhettek kicsik és nagyok. A  rendőrség lőgyakorlatát, egy szimulált karambol követte, melynél testközelből láthattunk egy jól szervezett műszaki mentést.

A katasztrófavédelem jóvoltából egy Renault Midlum Saurus, egy Mercedes Sprinter 416 Heros Mini Rescue műszaki mentőszer, egy Magirus-Deutz 192, és egy Faun autódaru vonult fel a rendezvényen. A nosztalgikus hangulat fokozásáról egy tűzpiros Lada gondoskodott, melyet szintén megcsodálhattak az érdeklődők.

Audi TT a rendőrség, Lada a tűzoltók színeiben<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotó: Takács Zsolt)

A szakemberek felállítottak egy biztonsági öv szimulátort is, ahol azt tesztelhettük, mekkora erőhatás éri testünket, ha 12 kilométer per órás sebességnél frontálisan karambolózunk. A tesztalanyok kezébe egy pohár vizet adtak, azzal a kikötéssel, hogy próbálják meg nem kiborítani, ám ez senkinek sem sikerült. A sínre szerelt ülésben a baknak ütközve mindenki meglepődött; kis sebességnél is hatalmas fizikai erők hatnak testünkre. A bemutató ezzel is az ütközés során fellépő tehetetlenséget illusztrálta. Egy teherautó rakterében autószimulátort is berendeztek, melyben a sofőrök reflexeiket és a helyzetfelmérő képességüket tesztelhették.

A nap leglátványosabb része tagadhatatlanul az autóból mentés és a tűzoltás volt. A karambolban részt vevő két autóroncsot a lánglovagok – hidraulikus feszítő-vágók segítségével – percek alatt szétszedték, hogy a mentők hozzáférhessenek a volán mögött rekedt sérültekhez. A tűzoltók jelképesen, a Sprinterrel és a Saurussal érkeztek a helyszínre. A területet közben az Audi TT-vel érkező rendőrök biztosították. Miután a sérültet kiemelték a roncsból, hordágyra helyezték, s a mentőautó elszáguldott vele.

Munkában a lánglovagok

A forró pillanatok ezután következtek. A szerek visszavonultak, a szakértők lángba borították a két autóroncsot, előkészítve őket a tűzoltási bemutatóhoz. A napot pár percre sűrű fekete füst takarta el; a nézők köreiben több kisgyerek sikított és kiabált is, mely fokozta a katasztrófális hangulatot. A felcsapó, méteres lángoknak nem adtak sok esélyt a tűzoltók: ismét nagy lendülettel érkeztek a helyszínre, ahol két gyorbeavatkozó vízsugárral pillanatok alatt elfolytották a tüzet. A munka ezzel természetesen nem ért véget, hiszen a füstölgő roncsokat, alkatrészeket alaposan át kell vizsgálni, nehogy további tüzet, robbanást okozzon egy szem elől tévesztett szikra vagy zsarátnok. Ugyan a nézők csupán egy megrendezett jelenetet láthattak, a lánglovagok véresen komolyan vették az akciót, ezt igazolta a szervezett és precíz, nem utolsó sorban gyors oltást, melyet láthattunk.

A helyszínen megkérdeztünk néhány tűzoltót és rendőrt is, elsősorban munkájukról faggattuk őket. Munkája csupa olyan veszélyes mozzanatból áll, melyet csak kevesen vállalnának, mindezt ráadásul nevetségesen alacsony fizetésért. Kiderült: van akit szimplán a szakma romantikája, másokat a segítségnyújtás öröme motivál a munka nehéz perceiben.

Kapcsolódó hírek