Újabb Wizz-vétel a párizsi szalonon: tíz 321ceo

iho   ·   2017.06.22. 08:45
cim

Párizsi bejelentés: a Wizz Air tíz A321-es utasszállítóra jelentett be fix megrendelést, ahogy a flotta többi gépe, ezek is IAE V2500-as hajtóművekkel repülnek majd.

A légitársaság jelenleg nyolcvanhárom gépet üzemeltet az A320-as gépcsaládból, ezek közül tizenkilenc a hosszabb törzsű 321-es. Ezen túl a cég rendelési listáján további száztíz modernizált A321neo szerepel, ezek tehát már az új hajtóművekkel felszerelt, alacsonyabb fogyasztású és üzemi költségű változatok. Mindösszesen a cég gépparkját 2024-ig száznegyven új repülőgéppel bővíti, illetve frissíti.

A Wizz mai 321-eseinek egyike...

Mindezek ismeretében érdekes kérdés, hogy vajon a Wizz a következő tízgépes szerződését miért nem a modernebb technológiát képviselő neo-változatokra kötötte. Elképzelhető, hogy ennek oka a társaság bővítési politikájának gyorsabb ütemezése, mint ahogy azt a gyártó a neókkal ki tudná elégíteni: amint ez köztudott, elsősorban hajtómű-problémák miatt az Airbus a neók leszállítási és átadási ütemét nem tudja az eredeti terveknek megfelelően tartani.

Ezért lehet szükséges a társaságnak a fokozott igényekhez és a várható hálózatbővítéshez megfelelő mennyiségű repülőgép, addig is, amíg a neók elkezdenek beérkezni. Egyébként a ceók, vagyis a Wizz által most üzemben tartott, eddigi 321-esek olcsóbbak is, mint a neók.

...és a Wizz 321neo fantáziaképe az Airbustól

Egyébként két évvel ezelőtt épp a Wizz száztíz gépes 321neo-rendelése volt az akkori párizsi szalon egyik szenzációja. Azzal a szándéknyilatkozattal a Wizz bebiztosította az Airbusnak az eladási listák szerinti győztes pozíciót a szalonon. Érdekes mozzanata volt az akkori megállapodásnak, hogy a neók rendelése mellett a Wizz visszavonja a 2018-as szállításra korábban szerződött tíz ceóra szóló lekötését: lehet, hogy a légitársaság és a gyártó a mostani helyzetnek megfelelően ezt a klauzulát tekinti most semmisnek, mert arra a tíz ceóra mégiscsak szüksége van a Wizz-nek.

A légitársaság vezérigazgatója egyébként csütörtökön Budapesten tart sajtótájékoztatót, az azon elhangzott esetleges új információkra visszatérünk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.