Az év busza 2017-ben

iho/közút   ·   2016.08.23. 16:15
solaris_urbino_12_electric_kicsi

„Bus of the year” illetve „Coach of the year” – 1989 óta egy körülbelül húsz fős nemzetközi, szakmai zsűri minden évben megválasztja az év legjobb buszát, mégpedig a páros években rendre a városi, míg a páratlan években a turista kategóriából. A cím természetesen a következő évre szól, így a tavalyi döntésnek megfelelően idén ezt az Irisbus Magelys viseli, azelőtt pedig – az azóta már Kaposváron és Miskolcon is megismert – MAN Lion’s City GL CNG büszkélkedhetett vele.

A 2017-es év busza kitüntetésre az Ebusco 2.0, az Irizar i2e, a Mercedes-Benz Citaro NGT, a Van Hool Exqui.City és a Solaris Urbino 12 Electric lett benevezve, és az utóbbi diadalmaskodott, a gyár legnagyobb örömére, hiszen korábban még soha nem nyerték el a címet, szép ajándék ez így a huszadik születésnapjukra.

Az idei indulók, balról jobbra: Mercedes-Benz Citaro NGT, Ebusco 2.0, Irizar i2e, Solaris Urbino 12 Electric és Van Hool Exqui.City (fotó: traficmedia.ro)

Megjegyzendő, hogy noha az európai eladásokat még mindig toronymagasan a dízel buszok vezetik, itt mindegyik jármű elektromos volt, kivéve a CNG meghajtású Citarót, a Mercedesnek ugyanis jelenleg még ez a legkörnyezetkímélőbb busza.

A Solaris 2001 óta gyárt trolibuszokat, 2011-ben készítették el az első elektromos buszukat és ezeknek azóta már több városban is futnak a különböző változataik Lengyelországban, Németországban és Spanyolországban is. A jelenlegi legújabb, negyedik generáció 2014-ben mutatkozott be, de idén még gyártásban van a harmadik generáció is, ami úgy formailag mint műszakilag még mindig az élvonalba tartozik. A legújabb elektromos változatból nemrég Hannover rendelt hármat, ezt mutatja be az alábbi videó:

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek