Elismerésben részesült a balesetet megelőző mozdonyvezető és forgalmi vonalirányító

iho/vasút   ·   2019.08.13. 12:00
400px_hortcsany_elismeres

Vezérigazgatói elismerésben részesíti a MÁV-Start Zrt. Berta Balázs Attila mozdonyvezetőt és Kovács Imre forgalmi vonalirányítót, akik augusztus 9-én, Hort-Csány állomásnál gyors helyzetfelismerésükkel megelőztek egy vonatbalesetet. A miskolci mozdonyvezetőnek Kerékgyártó József, a vasúttársaság vezérigazgatója adta át a dicséretet.

A miskolci Berta Balázs Attila mozdonyvezető Kerékgyártó Józseftől, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatójától vehette át az elismerést (fotó: MÁV-Start)

Pénteken délután Hort-Csány állomásról lassan, tizenöt kilométer per órás sebességgel haladt ki a Nyíregyházára tartó, 566-os számú Rózsa Intercity. A mozdonyvezető észlelte, hogy a váltó eddig tisztázatlan okból helytelen irányba áll, és erről nem kapott előzetes írásbeli értesítést. A vonalirányítóval egyeztetve megállította a vonatot. Az ellenkező irányból érkező, 505-ös számú Borsod Intercity mozdonyvezetőjét még két kilométerre az állomástól értesítette az irányító arról, hogy lassítson le harmincas tempóra, majd az utasok átszállása érdekében haladjon tovább Hort-Csány közelébe. A két vonatot kontrollált körülmények között, kétszáz méterre állították meg egymástól. Az intercityken összesen 275-en utaztak, akiket a Katasztrófavédelem segítségével pótlóbuszokra szállítottak át. A balesetben személyi sérülés és anyagi kár sem keletkezett. A MÁV biztonsági szervezete, az ITM Közlekedésbiztonsági Szervezete, valamint a rendőrség is vizsgálatot indított az esettel kapcsolatban.

A MÁV és a MÁV-Start nagy hangsúlyt fektet a vészhelyzetek szimulációs gyakorlaton való kezelésére, valamint a mozdonyszimulátorokon az időszakos oktatások során, így készítve fel a vasutasokat az esetleges incidensekre.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek