HungaroControl: bizonyos védettség

MTI   ·   2012.02.29. 14:48

A Malév leállása hátrányosan érinti, de nem veszélyezteti  a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. gazdálkodását, stratégiai terveit és fejlesztéseit, mert a forgalom közel 90 százaléka nem a csődbe jutott magyar nemzeti légitársaságtól származott – válaszolta Szőke Katalin, a HungaroControl kommunikációs vezetője.

A Malév a legfontosabb partnere volt az állami tulajdonú HungaroControlnak – jegyezte meg a kommunikációs vezető, hozzáfűzve, hogy a bevételek döntő hányadát a nemzetközi légi forgalom többi szereplőjének díja jelentette eddig is. A HungaroControl hosszú távon nem számít jelentős bevételkiesésre – tette hozzá.

A HungaroControl nem számít bevételkiesésre azért sem, mert közvetlenül nincs kapcsolatban a légitársaságokkal. A légtérhasználat díját az Eurocontrol közvetítésével kapják meg a többi légiforgalmi szolgálathoz hasonlóan. Ez az európai rendszer  bizonyos fokú védettséget nyújt a légi navigációs szolgálatok számára számos külső kockázati tényezővel szemben. Így van ez a Malév leállása miatt is. Egyébként a légtérhasználatban kevéssé érezhető a Malév kiesése, mert a piacára szinte azonnal bevonultak más légitársaságok – magyarázta Szőke Katalin.

A kommunikációs vezető elmondta azt is, hogy a HungaroControl menedzsmentje felkészülten kezeli a Malév kiesésével járó helyzetet, és folyamatosan figyelemmel kíséri a Malévval kapcsolatos történéseket.

Kapcsolódó hírek