Kassára gyorsabban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.11.07. 15:00
A szlovákiai közlekedésügyi minisztérium közzétett információi szerint elkészült az R4-es gyorsforgalmi út Kassa és Migléc (Milhosť) között. A 20 kilométeres új útszakasz a régió fejlődését hivatott elősegíteni, elkészültével nagyban javultak a Kassa és Magyarország közötti közúti közlekedés paraméterei. A gyorsforgalmi autóút Kassát nemcsak Magyarországgal (Tornyosnémeti felé) köti össze, hanem minőségi kapcsolatot teremt a kenyheci (Kechnec) ipari parkkal is.

Az útépítés fontos előrelépés a magyar-szlovák határvidék keleti régiója számára. A felépített szakaszon két kereszteződés és összesen 16 híd épült 2010 szeptembere óta. A projektet természetesen részben uniós támogatásokból finanszírozták, a beruházás összértéke meghaladja a 78 millió eurót. A Közop program ennek a 85 százalékát állta.

Amennyiben a jövőben megépül a Miskolcot a szlovák határral összekötő autópálya, akkor egy lényegesen gyorsabb és jobb minőségű közúti kapcsolat létesülhet Budapest és Kassa között. Sőt, Kassa és Pozsony között is, hiszen már jelenleg a két szlovákiai nagyváros közti leggyorsabb közúti összeköttetés hazánkon keresztül vezet. Egy felmárásből kiderült, hogy míg Szlovákián át 5 és fél óra az út, de kevés az autópálya, sok a veszélyes útszakasz, addig Budapest felé a magyar autósztrádákon ugyanilyen, vagy kicsivel rövidebb időt lehet futni. Tehát Budapesten keresztül gyorsabb és kényelmesebb is a Kassa–Pozsony táv közúton.    

Kapcsolódó hírek