Lauda újra leszállt

MTI/iho   ·   2017.12.14. 08:45
cim2

A flyNiki közölte, hogy december 14-étől, azaz mától beszünteti utasszállítási tevékenységét, az Air Berlin pedig bejelentette, hogy kezdeményezték a fizetésképtelenségi eljárás megindítását. Steffen Seibert közleménye szerint ez a váratlan fejlemény azzal is járhat, hogy az Air Berlin nem tudja teljes egészében visszafizetni a kormánytól kapott 150 millió eurós (50 milliárd forint) kölcsönt. Kiemelte ugyanakkor: mindent megtesznek az adófizetőket fenyegető kár csökkentéséért.

A Lufthansa csoport szerdán bejelentette, hogy az Európai Bizottság (EB) versenypolitikai főigazgatósága – mint illetékes versenyfelügyeleti hatóság – által támasztott kifogások miatt mégsem vásárolja meg a flyNikit, hogy megszerezhesse az Air Berlin egy részét és egyik leányvállalatát, az LGW légitársaságot.

A Lufthansa és a német kormányszóvivő bejelentése után a flyNiki a honlapján közölte, hogy december 14-étől beszünteti a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség HG légitársaság-azonosító kódja alatt végzett utasszállítási tevékenységet. Az Air Berlin közölte, hogy a flyNiki – hivatalos nevén NIKI Luftfahrt GmbH – kezdeményezte a fizetésképtelenségi eljárás megindítását az illetékes berlini bíróságon. A FlyNiki mintegy ezer embert foglalkoztat, flottája huszonnyolc repülőgépből áll, főleg a Földközi-tenger térségében üzemeltetett járatokat.

A társaság 2003-ban alakult, Niki Lauda osztrák üzletember, volt autóversenyző hozta létre a csődbe jutott Aero Lloyd német légitársaság osztrák leányvállalatának felvásárlásával és átszervezésével. Az Air Berlin 2004-ben szállt be a cégbe, és 2011-ben lett kizárólagos tulajdonos.

Az Air Berlin október 27-én állt le, harmincnyolc évvel az első járat indítása után. A vállalatot feldarabolják. Az eredeti tervek szerint legnagyobb része a Lufthansa csoporthoz kerül, a német társaság nyolcvanegy repülőgépet vásárol meg a személyzettel és a repülőtér-használati jogokkal együtt, valamint két leányvállalatot, a flyNikit és az LGW-t, további húsz géppel együtt.

A Lufthansa az Eurowings nevű diszkont légitársaságához csatolja az Air Berlintől vásárolt üzletrészt, ez üzemelteti majd a Budapest–Berlin járatot is, egyelőre nem tudni, hogy mikortól. Az EB főigazgatósága a tervezett ügyletek elemzése során arra a megállapításra jutott, hogy a Lufthansa az Air Berlin jelentős része, valamint a flyNiki és az LGW átvételével több útvonalon monopolhelyzetbe kerülhet a légi személyszállítás európai uniós piacán, ami ellentétes a közösségi versenyszabályokkal. A Lufthansa ezért állt el a flyNiki átvételétől.

Az Air Berlin egy másik része az EasyJethez kerül, a brit diszkont légitársaság a tervek szerint huszonöt repülőgépet vesz át a személyzettel és a repülőtér-használati jogokkal. Az egykori Air Berlin flotta karbantartásával foglalkozó airberlin techniket a Zeitfracht nevű berlini szállítmányozási cég és a Nayak nevű repülőgép-karbantartó vállalkozás vásárolja meg közösen. Az EB versenypolitikai főigazgatóságának engedélyét valamennyi ügylethez be kell szerezni. A Lufthansa csoport és az EasyJet csak a brüsszeli engedéllyel építheti be hálózatába az új gépeket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.