Nagy a lavinaveszély Nyugat-Ausztriában

MTI   ·   2012.01.08. 15:52

Péntek óta a második legmagasabb, négyes fokozatú figyelmeztetés van érvényben Vorarlberg és Tirol tartományokban, a tengerszint felett kétezer méternél magasabban lévő részeken. Az Európa több országán átvonuló Andrea orkán ugyanis viharos széllel és sűrű havazással érte el Ausztria nyugati felét. Négyes szintű lavinaveszély esetén emberi beavatkozás nélkül is kialakulhatnak hógörgetegek.

A legtöbb hó Vorarlbergben hullott, csütörtök este óta 80-120 centiméternyi esett. Az előrejelzések szerint hétfőig további 30-50 centiméter várható. Több vorarlbergi üdülőhely másfél napon át közúton megközelíthetetlen volt, mert a településekhez vezető utakat lavinaveszély miatt lezárták. A korlátozásokat szombaton délben feloldották, így több tízezer turista indulhatott haza a síközpontokból, illetve utazhatott oda. Néhány útszakasz azonban még vasárnap is járhatatlan volt.

Tirolban és Vorarlberben is autókat sodort magával egy-egy lavina a hét végén, de senki sem sérült meg. Szombaton a Montafon-hegycsoport térségében az osztrák hadsereg helikoptereivel szállítottak le a völgybe 52 síelőt, akik két napot töltöttek a hegyekben egy menedékházban, mert a lavinaveszély miatt nem tudtak elindulni lefelé. Mentőhelikopterrel helyeztek biztonságba szombaton Tirolban három egyetemistát is, köztük egy fiatal magyar nőt.

Kapcsolódó hírek