Nohabbal viszik a sódert

Vörös Attila   ·   2019.10.29. 15:10
69del2

Jelentős mennyiségű sódert szállítanak vasúton az M44-es út építéséhez kapcsolódóan a nyár óta. A tehervonatokat a MÁV Nosztalgia Kft. közlekedteti, a dízeles részeken valamelyik Nohabbal, a villamosított szakaszokon pedig a Starttól bérelt Giganttal. A sódert Nyékládházán és Felsőzsolcán rakodják, de előfordulnak Délegyházáról induló szerelvények is.

Hétfőn ezúttal Délegyházán volt rakodás. Az üres vonat már napokkal korábban landolt Ferencváros Nyugati rendezőben, majd a KISS-továbbítás után előbb a 016-os Gigant, reggel pedig a vasárnap még a kassai különvonatot húzó 001-es Nohab érkezett meg. A két gépet a vonatra sorozták, majd a Gigant vontatásával a délelőtti órákban megindultak a 150-es vonalon Délegyházára. Itt a V63-as leakadt a kocsikról, a Nohabot pedig a végére kapcsolták, hogy a megújult helyi szabályozásnak hála tolt menetben gurulhassanak le a sóderbányához (ezáltal nem kell lent körüljárni). A huszonegy vagon rakodását bő két óra alatt fejezte be a bánya rutinos gépkezelője.

A rakott vonat élén dolgozik az M61 001-es a délegyházi iparvágányon. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

A Nohab ezután felhúzta az állomásra a sódervonatot, majd a Giganttal a szerelvény élére álltak. A vonat hamar elkészült, fél óra múlva már robogott is a főváros felé. Ferencváros után a 100-as vonalon folytatták az utat egészen Szajolig, ahol a V63-as leakadt és gépmenetben Szolnokra távozott. A sódervonatot innen már a dízeles 130-as vonalon a Nohab vitte tovább Kunszentmártonba.

A délegyházi sóderbánya iparvágányán hosszabb kihagyás után az elmúlt évtizedben újra van forgalom, sőt alkalmanként nagyobb sóderkampányoknak is részese a ma Kunkavics kavicsbánya néven futó Lasselsberger érdekeltség. A legnagyobb mennyiségben talán az M43-as autópályához vitték a sódert, de szinte az összes nagyobb útépítésnél hasznosították az itteni kavicsot. A vonatok élén pedig rengeteg dízelgép-típus megfordult már,  mindenféle Szergej (kék is), klasszik és remot Bobó, Csörgő, Nohab, LDE1250-es Nagydácsia, Kocúr, BR290, RTS 2143.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek