Pénz a Malévnak: tőkerendezés

Napi Gazdaság   ·   2011.08.18. 17:09

A júniusi tőkeemelés után most újabb forráshoz juthat a Malév Zrt. A Napi Gazdaság információja szerint egyetlen, a légitársaság tőkehelyzetének rendezésére vonatkozó napirendi pont szerepel a cég 23-i közgyűlésén.

A forrásjuttatást az indokolja, hogy a Malév Zrt. 22,5 milliárd forint negatív saját tőkével működött, ezért a gazdasági társaságokról szóló  törvény szerint ezt mielőbb rendezni kell (logikusan 23 milliárdos tőkeinjekciót kell végrehajtani.) A jogszabály által előírt kötelező  tőkerendezést az MNV Zrt.-nek a beszámoló május 25-i elfogadását követő  kilencven napon belül, tehát augusztus 25-ig maradéktalanul végre kell hajtania, ám mindenképp szükséges hozzá a közgyűlési határozat.

A tőkejuttatás nem váratlan, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. júniusban 4,5 milliárd forint pénzbeli hozzájárulásról döntött. Ekkor azt is közölte, hogy a tőkerendezést két lépcsőben hajtja vére.
Az említett 23 milliárd forintból több mint négyet már megkapott a légitársaság, most vélhetően 18,5 milliárdos forrást kell biztosítania az államnak. Meg nem erősített információnk szerint azonban nem a teljes összeget, hanem körülbelül nyolcmilliárdot kap a cég készpénzben, a fennmaradó részt pedig más módon - írja a Napi gazdaság.

Kapcsolódó hírek