Tarom-tarokk: kipakolták az igazgatótanácsot

iho   ·   2013.11.06. 14:00
cim2

A Tarom légitársaság teljes igazgatótanácsát leváltotta és új tagokat nevezett ki helyükre a Szállítási Minisztérium, miután a testület Christian Edouard Heinzmann magánmenedzser lemondását követelte a vállalkozás éléről – olvasható az Új Magyar Szó romániai portálon.

A minisztérium indoklása szerint az igazgatótanács tagjai túllépték a hatáskörüket, amikor a magánmenedzser mandátumát a korábbi négy évről egy évre csökkentették. Teodora Trandafir, a minisztérium szóvivője azt állítja: ha a testület valóban arra a következtetésre jutott volna, hogy a vezérigazgató nem teljesítette a vállalat kitűzte célokat, azt azonnali hatállyal le kellett volna váltani, nem pedig a mandátumának megkurtításával meneszteni a cég éléről.

A szaktárca javaslatára az új igazgatótanács a következőkben kiértékeli Christian Heinzmann teljesítését a Tarom élén.

A légitársaság magánmenedzsere és az igazgatótanács között májusban fajult el a konfliktus, amikor Heinzmann azt állította: a testület azzal fenyegetőzött, hogy azonnali hatállyal meneszti, ha nem egyezik bele a mandátumának lecsökkentésébe.

Heinzmannt az igazgatótanács annak ellenére akarta meneszteni, hogy vezetése alatt a légitársaságnak jelentősen kisebb, az első félévben mindössze 63 millió lejes vesztesége volt.

Korábban az iho/repülés is arról számolt be, hogy a légitársaság több vidéki város, illetve Bukarest között leállítja ráfizetéssel üzemelő menetrend szerinti járatait, és emiatt komoly politikai erők tiltakoznak. Nos végül is ehelyett a Tarom, nyilvánvalóan politikai nyomásra, inkább sűríti a járatokat. A Székelyhon.ro híre szerint háromról heti ötre emelkedik a Marosvásárhely és Bukarest közötti járatok száma.

A parlament két házának keddi együttes ülésén ezzel egy időben arról döntöttek, hogy a képviselők és a szenátorok az eddigi heti egyszeri oda-vissza út helyett kettőt számolhassanak el. A szabályzat eddig azt írta elő, hogy azok a tisztségviselők, akiknek állandó lakhelye nem Bukarestben van, de a fővárosba mennek a parlamenti ülésekre, valamint azok, akik Bukarestben laknak és a választókörzetükbe mennek, ingyenesen utazhatnak a belföldi repülőjáratokon vagy megtérítik útiköltségüket hetente egyszeri oda-vissza útra. A keddi módosítás szerint azonban ezután, ha ezt a lehetőséget már kimerítették, akkor lehetőségük van még egyet elszámolni, amennyiben szolgálati ügyben tették és az adott ház állandó bizottsága jóváhagyta az utazást.

A Tarom október 25-étől meghatározatlan ideig akarta beszüntetni szucsávai, nagyszebeni és marosvásárhelyi járatát. Majd az utolsó pillanatban mégis kiegyeztek a Maros megyei önkormányzat és a vidrátszegi reptér vezetőivel, és újraindítják a másik két célállomásra tartó járatokat is. November 17-től tehát a Tarom-gép minden héten hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken és vasárnap Bukarestből 21 órakor indul és 22 órakor érkezik a Transilvania repülőtérre, vissza pedig hétfőn, kedden, szerdán, pénteken és szombaton 5.50-kor száll fel és 6.50-kor landol.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek