Vasárnaptól újra jár a Televonat

iho/vasút   ·   2019.09.07. 15:00
televonat_flirt_nyugati0

A Televonat vasárnapi közlekedési rend szerint közlekedik. Hosszú hétvégéken és ünnepekkor, illetve vágányzári munkálatokkor a vonat közlekedése változhat, így fontos a menetrend indulás előtti ellenőrzése az Elvira keresőben vagy a MÁV alkalmazásban. A Televonat Budapest és Nyíregyháza között csak Debrecenben áll meg, így a menetideje a többi vonathoz képest és az autózáshoz képest is kedvező. A szerelvény Nyíregyházáról 16 óra 51-kor, Debrecenből pedig 17 óra 26-kor indul, majd Kőbánya-Kispest (19:35) és Zugló (19:43) érintésével 19 óra 52-kor érkezik a Nyugati pályaudvarra.

Díjszabás

A televonat-jegy az ötven százalékos jegynél is olcsóbb, így a diákoknak, fiataloknak és a felnőtt utasoknak is megéri. A televonat-jegyek minden értékesítési csatornán elérhetők; a jegyek árából a vásárlás módja alapján kedvezmény jár: öt százalék, ha automatából vásárolja vagy nyomtatja ki a jegyet; online vásárolva és elektronikusan bemutatva a jegy tíz százalékkal olcsóbb. E szerint a jegy Nyíregyházáról Budapestre:

  • pénztárban 2490,
  • automatából 2366,
  • online vagy MÁV alkalmazásból vásárolva pedig 2241 forintba kerül;

míg Debrecenből Budapestre

  • pénztárban 2210,
  • automatából 2100,
  • online vagy MÁV alkalmazásból 1989 forintért

vásárolt jeggyel lehet eljutni.

A budapesti elővárosi vonalon végzett vágányzári munkálatok miatt szeptember 15-én és október 20-án a vonat Szolnok állomástól kerülő útirányon halad, nem érinti Kőbánya-Kispest állomást és Zugló megállóhelyet. A vonat ezen a két napon 20 óra 31-kor érkezik a Nyugati pályaudvarra.

Fontos tudni, hogy a Televonatra hagyományos helyjegyet nem lehet váltani, azonban minden utasnak a garantált ülőhely biztosított: megvásárolt jegyen szerepel annak a motorkocsi-egységnek a száma, ahova a jegy szól – ezen belül a helyek elfoglalása érkezési sorrendben, szabadon történik. A szerelvényen a segítő és a rendőrségi kutya kivételével kutya és kerékpár nem szállítható. A Televonatra más kedvezmény – diákkedvezmény, csoportos utazási kedvezmény, huszonhat év alatti fiatalok kedvezménye –, utazásra jogosító okmány – viszonylati IC kártya, Start Klub kártyacsalád tagjai – nem érvényes; illetve ez a típusú jegy hosszabb út részbeni fedezésére, illetve más vonaton történő utazásra nem vehető igénybe. Amennyiben az utazás során másik vonattal is utazik valaki, úgy az arra eső szakaszra az őt megillető kedvezmény szerinti önálló menetjegyet kell váltani. A jegy cseréje nem lehetséges, visszaváltani a vonat felszállási állomásról való menetrend szerinti indulási ideje előtt legkésőbb 1 órával lehet.

A Televonat a 2018–19-es tanévben szeptember 30-ától június 10-éig harmincöt alkalommal közlekedett. Ez idő alatt összesen 9794 utas vette igénybe a szolgáltatást. Az érintett viszonylaton menetjeggyel utazók száma nőtt a megelőző évhez képest, a Televonaton utazók pedig ehhez képest is többletet jelentettek. A Televonaton utazók hetvennyolc százaléka vette meg a jegyét online, tizenkilenc százalék pénztárból, három százalék automatából vásárolta meg. Az online jegyvásárlási arány az országos átlaghoz képest jóval magasabb.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.