Televonat néven új távolsági szolgáltatást vezet be szeptember 30-tól a vasárnapi délutáni csúcsidőszakban a MÁV-Start a nyírségi megyeszékhelyről a fővárosba tartó utasok részére, egyelőre kísérleti jelleggel. A 17 óra 8 perckor induló, 1633-as számú járat Nyíregyházától Budapest-Nyugati pályaudvarig csak három helyen: Debrecenben (17 óra 38-kor), Kőbánya-Kispesten (20 óra 10-kor) és Zugló vasútállomáson (20 óra 18-kor) áll meg, a Nyugatiba 20 óra 27 perckor érkezik.

A különleges mentesítő járat kizárólag speciális, úgynevezett Televonat-jeggyel vehető igénybe, melynek ára rendkívül kedvező: Nyíregyházáról 2490, Debrecenből 2210 forintba kerül, de még olcsóbb, ha az utas az önkiszolgáló csatornák valamelyikén keresztül váltja meg a jegyét. Jegyautomatás vásárlásnál ugyanis csak 2366, illetve 2100 forintot, az e-vonatjegyért (akár interneten, akár a Vonatinfóból vásárolva) pedig mindössze 2241, illetve 1989 forintot kell fizetni.

Szeptember 30-tól vasárnaponként új, Televonat fantázianevű mentesítő járat indul Nyíregyházáról Budapestre. A Flirt-motorvonatokból álló szerelvényre az alapárhoz képest jóval olcsóbban lehet majd jegyet váltani (fotó: Fazekas Böbe)

A Televonattal történő utazáshoz más kedvezmény nem vehető igénybe, így például Start Klub VIP- vagy Prémium kártya sem használható fel. A jegy cseréje nem lehetséges, visszaváltása a vonat menetrend szerinti indulása előtt legkésőbb egy órával kezdeményezhető. A másodosztályú járműveken az ülőhely garantált, mivel az adott Televonat-járatra a rendelkezésre álló négyszáz ülésnél több menetjegyet nem értékesít a vasúttársaság. Az ülőhelyeket az utasok érkezési sorrendben a jegyeken feltüntetett egységben foglalhatják el. A járaton kutya és kerékpár nem szállítható.

Az új szolgálatáshoz a svájci Stadler Rail által gyártott, két egységnyi Flirt-motorvonatból kiállított szerelvényeket ad majd ki a vasúttársaság. A vonatok a kor követelményeinek megfelelően korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, alacsonypadlós, kerekesszékek és babakocsik fogadására is alkalmas utasterekkel, mozgáskorlátozottak által is könnyen használható mosdóval, wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal rendelkeznek.

A vasárnap délutáni csúcsidőszakban Nyíregyházáról Budapestre a járatok közel százszázalékos kihasználtsággal, vonatonként nem ritkán csaknem hétszáz fővel közlekednek. A MÁV-Start célja, hogy az utasok széles körének vonzó, olcsó, gyors, de legfőképpen biztonságos alternatívát nyújtson a belföldi távolsági közlekedésben. A vonatozás továbbra is az egyik legbiztonságosabb utazási forma, ráadásul automatikusan utasbiztosítás illeti meg az utasokat. A vasúttársaság a kezdeti időszak tapasztalatainak kiértékelése után akár ki is bővítheti vagy továbbfejlesztheti az új szolgáltatást.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!