Második világháborús robbanótesteket fognak hatástalanítani április 10-én, szerdán Budapest XII. kerületében, a BAH csomópontnál. A művelet idejére mintegy fél kilométeres körben kiürítik a városrészt, lezárják a BAH csomópontot, valamint az Alkotás utca és a Hegyalja út egy szakaszát is.

A Koltai Jenő Sportcentrum területén az építkezés során több, különböző típusú világháborús robbanószerkezeteket találtak, ezeket a honvédség tűzszerészei hatástalanítják majd. A hatástalanítás idejére, a környéken élők és dolgozók biztonsága érdekében a hatóságok a robbanótest helyétől csaknem ötszáz méter sugarú körben biztonsági zárást rendeltek el. Az érintett területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak aznap legkésőbb reggel nyolc óráig el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után, várhatóan késő délután térhetnek vissza.


A hatóságoknak az I., a XI. és a XII. kerület területén több száz lakást, valamint irodaházakat, hoteleket, vendéglátóhelyeket kell kiüríteniük. Az érintett terület biztonságáról a rendőrség gondoskodik. A kerületi önkormányzatok befogadóhelyeket jelöltek ki, és gondoskodnak a folyamatos egészségügyi ellátásra szorulók szállításáról és felügyeletéről is. A XI. és XII. kerületieknek a MOM Kulturális Központ, az I. kerületieknek pedig a budavári közterület-felügyelet ügyfélszolgálati irodája lesz a befogadóhely. Akik a kiürítés idején folyamatos egészségügyi ellátásra vagy szállításra szorulnak, igényüket a lakóhelyük szerint illetékes polgármesteri hivatalnál jelezhetik.

A hatástalanítás idejére korlátozzák majd a BAH csomópont, a Hegyalja út és az Alkotás utca forgalmát. A lezárás miatt a 17-es és a 61-es villamos, a 8E, a 108E, a 110, a 112, a 139, a 140, a 140A, a 142 és a 212 jelzésű autóbuszok közlekedése is módosul majd. A közlekedési változások részletei a BKK honlapján érhetők majd el.

A hatóságok azt kérik az arra közlekedőktől, hogy április 10-én, szerdán időben induljanak útnak, és lehetőleg kerüljék el a BAH csomópont térségét. A kiürítéssel kapcsolatos részletes tudnivalókról az I., a XI. és XII. kerület az érintettekhez tájékoztatót juttat el, amely az önkormányzati honlapon is megtalálható. A biztonsági zárás feloldásáról a 30/269-76-70-es telefonszámon lehet majd érdeklődni, és érdemes figyelni a kerületi önkormányzatok honlapját is. A kiürítés érinti a Csörsz utca, az Avar utca, a Hegyalja út, a Szittya utca, a Társ utca, az Otthon utca, a Schweidel utca, valamint a Jagelló utca számos ingatlanát.

Legutóbb március 23-án volt nagyobb területzárással járó hatástalanítási művelet, akkor a Duna budafoki szakaszán emeltek ki két világháborús bombát, és mintegy négyezer embernek kellett elhagynia otthonát.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!