Tanítsd meg gyermekednek a kerékpározás mozzanatait!

iho   ·   2020.04.10. 08:53

(x)

Minden bizonnyal mindannyian rendelkezünk ilyen és hasonló szép emlékekkel, amelyeket szeretnénk továbbadni kisebb testvéreinknek, gyermekeinknek, unokáinknak. Azonban világunkban nagyobb figyelem irányul a modern technológia nyújtotta lehetőségekre. Ne feledd, hogy a te életedet is milyen élményekkel gazdagította a kerékpározás, így hát ne halogasd, taníts meg biciklizni a gyerekeket még időben!

A tanítás hátterére vonatkozó tényezők

Nem nagy ördöngösség a kerékpározás és annak megtanítása a kisebb és merészebb korosztálynak, azonban van pár tényező, amit mindenképpen figyelembe kell venned ahhoz, hogy biztonságos és élvezetes legyen a tanulás. Korosztály tekintetében a 3 és 6 éves kor az az időszak, amikor a képesség elsajátítása a leginkább ajánlott.

Mindenekelőtt nagyon lényeges a megfelelő védőfelszerelés biztosítása. A védősisak alapkövetelménynek számít mind a gyakorlás, mind az éles kerékpározás alkalmával. Ezenkívül főleg a kezdők számára a térd- és a könyökvédők használata is erősen ajánlott. A sisak kiválasztására vidd magaddal gyermekedet is, mivel abban az esetben, ha magáénak érzi a döntést, akkor sokkal szívesebben viseli. Forgalommentes útvonalon kell elkezdeni az oktatást, esetleg a családi ház udvarán, de fontos, hogy olyan terepen, amely sima és nem lejt.


További hasznos tanácsok és tippek

A tanulás gyermekkerékpárok segítségével a leghatásosabb, legyen oldaltámaszos vagy anélküli az eszköz. A gyermekkerékpár használatát akár a folyosón vagy a kertben az autóbeálló helyén is gyakorolhatjátok. Fontos, hogy a bicikli megfelelő mérettel rendelkezzen, amely kiválasztásában akár a szakemberek segítségét is kérheted. Abban az esetben megfelelő a magasság, ha a gyermek az ülésen kényelmesen elhelyezkedve eléri a pedált. Így biztathatod arra, hogy amíg te tolod, addig ő próbálja ki a tekerés mozdulatait.

Az oldaltámaszos kerékpár megvásárlása esetében nem kell seprűnyéllel bajlódnod, mivel az oldaltámasz gondoskodni fog arról, hogy véletlenül se dőljön el a gyermek a kerékpárral. A fék és a kanyarodás megtanítása után már olyan útszakaszon is próbálkozhattok, ahol nagyon gyér a forgalom.

Amennyiben könnyen veszi az akadályokat és te is úgy érzed, hogy eljött az idő, akkor leveheted az oldaltámaszt és rátérhettek az egyensúlyozásra. Amennyiben szeretnél többet megtudni a kerékpározás mozzanatairól, vagy szeretnéd megvásárolni gyermeked első kerékpárját, akkor látogass el a Bicajozz.hu weboldalra, ahol számos bicikli közül válogathatsz.

Kapcsolódó hírek